Prof. Dr. Fuat Sezgin Adına Yapılan Anıtı Kendisi Açtı

Dünyaca ünlü İslam Bilimleri Tarihçisi, araştırmacı, yazar Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ismini verildiği meydan ve burada yapılan anıt, düzenlenen törenle açıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Adına Yapılan Anıtı Kendisi Açtı
Anıt açılışına, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Prof. Dr. Fuat Sezgin ve eşinin yanı sıra üniversitelerden akademisyenler ve bürokratlar da katıldı.

Başkan Melih Gökçek, burada yaptığı açıklamada, “Yol gösteren, doğruyu ve güzeli empoze ederek bizleri geliştiren tüm hocalara ve Fuat Sezgin’e Türkiye’ye hediye ettiği sayısız eserlerinden ötürü teşekkür ederim. Prof. Dr. Fuat Sezgin, hem Türkiye’de hem de dünya gözünde bizi onure eden, İslam tarihimizi tüm dünyaya anlatmış ve hala İslam kültürü için çalışan çok değerli bir kişidir.” dedi.

Fuat Sezgin’in İslam dünyası adına onca emek harcadığını, ömrünü bu uğurda çalışarak geçirdiğini vurgulayan Başkan Gökçek, “Bugün burada bizler ve tüm dünya onu ve çok değerli eserlerini konuşuyorsak eğer, Sayın Fuat Sezgin hocamızın emekleri boşa gitmemiş demektir. Fuat Sezgin gibi değerli kişiler, bugün de yarın da bizler için her zaman yol gösterici olacaktır.” diye konuştu.


PROF. DR. SEZGİN’DEN HIDIRLIKTEPE’DE YAPILACAK İNANÇ VE KÜLTÜR MERKEZİ’NE DESTEK

Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfı’nın İslami Bilimler Ödülü’nü 1978 yılında ilk alan kişi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in, İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin açılmasına da liderlik yaptığını anlatan Başkan Gökçek, “İnşallah değerli hocamızdan Ankara Hıdırlıktepe’ye kuracağımız İnanç ve Kültür Merkezi’nde de aynı yardımları bekliyoruz. Onun da bize vaadi gerçekten bizi sevindirdi, çok mutlu etti.” şeklinde konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak çok değerli Türk alimi Fuat Sezgin’e bir teşekkür mahiyetinde, Yenimahalle Bağdat Caddesi ve Şehit Cem Ersever Caddesi kesişimindeki meydana adını verdiklerini ve rölyefini yaptırdıklarını ifade eden Başkan Gökçek, “Bu anıt burada oldukça, genç nesillerimiz, değerli hocamız Fuat Sezgin’i tanımak için bir fırsat bulacaklardır.” diye konuştu.

PROF. DR. SEZGİN: BANA ÇOK BÜYÜK BİR ŞEREF VERDİNİZ

Başkan Gökçek’in ardından kürsüye gelen Prof.Dr. Fuat Sezgin, “Başkent’in bir meydanını benim adımla adlandırmanızla bana çok büyük bir şeref verdiniz. Zat-ı alinize ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sayın üyelerine karşı en derin minnettarlık duygularımı vurgulamak isterim” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Ankara’nın meydanlarından birine benim adımı vermiş olmasında Müslümanların, bu arada biz Türklerin bilimler tarihine yaptığı büyük katkının çok geniş anlamda bir değerlendirmesini buluyorum.” Prof. Dr. Sezgin, çok genç yaşlarda İslam bilimleri tarihini yazma cüretkarlığını gösterdiğini, 52 yıl önce memleketi terk etmek zorunda kalarak, Frankfurt Üniversitesi’ne katıldığını ifade etti.

1961 yılında başladığı İslam Bilimler Tarihi Kitaplarının, bugün 16 ve 17. ciltlerini tamamlamaya çalıştığına değinen Prof.Dr. Fuat Sezgin, İslam bilimleriyle tanıştığı yıllarda, bilimler tarihinin 8. ila 16. Yüzyıla kadar süren yaratıcı evresiyle karşılaştığına dikkat çekti. 1982 yılında Frankfurt Üniversitesi’ne bağlı İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü kurduğunu belirten Sezgin, bu Enstitüde bin 400 cilt kitap yayımlamaktan başka, Müslümanların kısmen diğer kültür dünyalarından alıp geliştirdikleri ve çok büyük bir kısmını icat ettikleri 900 kadar alet ve aygıtın modellerini yaptıklarını anlattı. Daha sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Prof.Dr. Fuat Sezgin ve eşi Ursula Sezgin’le birlikte bilim adamının isminin verildiği meydanda yapılan Fuat Sezgin Anıtı’nı açtı. Büyükşehir Belediyesi’nin, heykeltıraş Aslan Başpınar’a özel bir tasarımla yaptırdığı rölyefin altında 1924 Bitlis doğumlu olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in kısa bir biyografisi de yer alıyor .