Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Hollanda Hükümeti ile çevre alanında işbirliği çerçevesinde hazırlanan Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi KENTAİR)Gaziantep'te başlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Asım Güzelbey, toplantının açılışında, Gaziantep'in hava kalitesi yüksek, yaşanabilir bir kent haline geleceğini belirtti.

Gaziantep'in Türkiye'nin ''İklim Eylem Planı''nı yapan ilk kenti olduğunu anımsatan Güzelbey, projeye Gaziantep'in de uygulama alanı olarak dahil edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İki projenin de hava kirliliğinin nedenlerine ve hava kalitesinin sorularına çare bulduğunu ifade eden Güzelbey, şunları kaydetti:

''Bu sayede Gaziantep hava kalitesi yüksek, yaşanabilir bir kent haline gelecek. 'KENTAİR' ön bilgilendirme çalıştayına da Gaziantep olarak ev sahipliği yaptık. Böylesine önemli projelere ev sahipliği yapmak şehrimiz için çok önemli. Şimdi ise resmi açılışını gerçekleştirerek KENTAİR projesini hayata geçireceğiz.''

Güzelbey, herkesin şehirlerdeki yaşam kalitesini yükseltmek için çabaladığını ifade ederek, küresel ısınmanın teknoloji ve hava kalitesini olumsuz yönde etkileyen handikapların başında geldiğinin altını çizdi.

İnsanların yaşam kalitesinin yükseltilmesinde başta Kaliteli Yaşam, ortam ve kaliteli havanın geldiğini belirten Güzelbey, ''Kaliteli hava için ulaşımdan, yaşam mekanlarına, ısınmadan barınmaya, katı atıkların bertaraf edilmesi gibi daha birçok alanda projeler üretiyor, hayat geçiriyoruz'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak da çevrenin korunması hakkında bilgi verdi.

Çevrenin korunmasında hava, su ve toprak olmak üzere 3 temel unsurun bulunduğunu belirten Uluırmak, ''Amacımız, alıcı ortama verilen kirleticilerin azaltılması ve belirli bir seviyede tutulması sağlamak'' ifadelerini aktardı.

-''En büyük etken insan''-

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü Proje Lideri Henk Bloemen ise hava kalitesinin, yaşam kalitesini etkileyen önemli faktörlerin başında geldiğini vurguladı.

İnsanların toplu halde yaşamaya başladıkları günden beri hava konusunda düşünmeye başladıklarını dile getiren Bloemen, hava kalitesinin bozulmasında en büyük etkenin insan olduğunu, bu sorunun çözümünün de insanlardan geçtiğini aktardı.

Gaziantep Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban ise günümüzde köylerden kente yoğun göç yaşandığını ifade ederek, özellikle sanayisi yoğun olan kentlerin hem teknolojiyi hem de kentlerdeki hava kalitesini yükselttiğine dikkati çekti.

Bu arada, 25-26-27 Eylül 2012 tarihlerinde belediyenin meclis salonunda 3 gün boyunca devam edecek toplantıda, kentlerin hava kalitesinin artırılmasının yanında Türkiye'de ilk defa Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan ''İklim Eylem Planı'' da ele alınacak.

Muhabir: Zerin Özdilek

Yayıncı: Sevil Çelik
Kaynak: AA