İtü'nün Yeni Akademik Yılı Törenle Açıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2012-2013 Eğitim-Öğretim sezonu düzenlenen törenle açıldı.

Törene TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nabi Avcı, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Daha önce katılacağı açıklanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise sağlık durumu sebebiyle törene katılmadığı belirtildi.
İTÜ Ayazağa Kampüsü Sülemyan Demirel Kültür Merkezi’ndeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Üniversiteye dereceyle giren öğrencilere belgelerinin verilmesinin ardından İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Grubu’nun mini konseri ile devam etti. Törende açılış konuşmasını yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Cumhurbaşkanı Gül’ün törene sağlık durumu sebebiyle katılmadığını söyledi.

Cumhurbaşaknı Gül ile önceki gün Tarabya Köşkü’nde gerçekleştirdiği görüşümede davetini tekrarladığını söyleyen Karaca, doktorunun Cumhurbaşkanı Gül’en kesin bir dille “2 ay süreyle toplu yerlerde bulunmayacaksınız, sadece ikili görüşmelere katılabilirsiniz” talimatı verdiğini söyledi.

Karaca, “Mesajlarını vereyim isterseniz size. Muhabbetlerini aktardı. Teknik Üniversite’yi çok benimsediğini, bu kurumun ülkemizin medar-ı iftarı olduğunu, siyasetçiler, sanatçılar yetiştirdiğini bizzat kendi ağzından dinledik.” dedi.

Açılışta konuşan Prof. Dr. Nabi Avcı’da İTÜ’nün geçmişinden ve Son dönemdeki başarılarından söz etti. Dünyada yaşanan hızlı ve sürekli değişime işaret eden Avcı, “Her şeyin köklü bir şekilde yeniden düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Üniversitelerin merkezi ve bürokratik bir yapıya mahkum edilmesinin doğurduğu Sonuçların herkes tarafından bilindiğini dile getiren Avcı, “O yüzdene gerek sayı, gerek nitelik olarak bu kadar artmış ve çeşitlenmiş olan yüksek öğrenimimize artık daha farklı daha özgürlükçü daha geniş çerçeveli ve daha özgün bireysel, kurumun kendi özel koşullarına çözümler üretmeyi engellemeyen bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. 'YABANCI DİLDE YAYIN ZORUNLULUĞU HAYALİ YAYINLARA YOL AÇTI'Eski YÖK sisteminin kurallarından birisi olan yabancı dilde yayın yapma zorunluluğunu akademik çevreye çok önemli zarar verdiğini söyleyen Avcı, uygulamanın ticaretteki hayali ihracatlar türünden uygulamalar yol açtığını ifade etti.

Avcı, “Hangi dergilerin hangi koşullarda ne gibi yayınlara kucak açtığını, Sonra bu yayınların akademik yükselme ölçülerine nasıl kullanıldığını bunun da aslında çok reel getirileri olmadığını hepimiz biliyoruz.” şeklinde konuştu.

Avcı, konuşmasında öğrencilere kitap tavsiyelerinde de bulundu. Ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, Avcı’ya plaket takdim etti. Avcı’nın plaket verilmesi sırasındaki esprili konuşması salondakileri güldürdü.