Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Açıklama Yaptı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gıda ürünleri ithalatında Bitki Sağlık Sertifikası, Veterinerlik Sağlık Sertifikası ile ürünlerin Genetiği Değiştirilmiş Organizma , melamin, dioksin ve domuz yağı içermediğine dair sertifika talebi uygulamasının, 1 Ocak 2013 tarihine ertelendiğini bildirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Açıklama Yaptı
Bakan Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın özellikle kümes hayvanı eti ve yumurta ihracatında en önemli pazar konumunda olduğuna dikkati çekerek, 2012 yılının ilk 7 ayında, 276 milyon dolarlık toplam kümes hayvanı eti ihracatının 192 milyon dolarlık kısmının, 179 milyon dolarlık toplam yumurta ihracatının da 163 milyon dolarlık kısmının Irak'a gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gıda ürünleri ithalatında 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Bitki Sağlık Sertifikası, Veterinerlik Sağlık Sertifikası ile ürünlerin GDO, melamin, dioksin ve domuz yağı içermediğine dair sertifika aramaya başladığını ifade eden Çağlayan, gümrükte yaşanan sıkıntılar sonrasında, resmi girişimler sonucu uygulamanın önce 15 Temmuz'a, sonra da 1 Eylül 2012 tarihine ertelendiğini belirtti.

Çağlayan, uygulamaya ilişkin ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları ve ihracatçıların hazırlıklarını sürdürdüğünü bildirerek, ürün kapsamı ve uygulama esasları hakkındaki belirsizlikler ve 1 Eylül tarihinin yaklaşması nedeniyle yeniden yapılan resmi girişimler sonucu uygulamanın 1 Ocak 2013 tarihine ertelendiğine işaret etti.

Bu yıl Ocak-Temmuz dönemi istatistiklerine göre, Irak'a yönelik toplam ihracatın yüzde 37,2 artışla 5,96 milyar dolara ulaştığını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu rakamlara göre Irak, ihracatımızda 3'üncü sırada yer alıyor. Belirtilen dönemde Irak'a yönelik gıda ürünleri ihracatımız yüzde 36,8 artışla 1,93 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakam 8,46 milyar dolar olan ülkemizin toplam tarım ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 23'üne tekabül etmektedir. Söz konusu ihracatın büyük bir kısmı Kuzey Irak'a yapılmaktadır. Gıda ürünleri ihracatımızda önemli yer tutan Irak pazarında sıkıntı yaşanmamasını teminen çalışmalar devam ettirilmekte olup, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nce 2013 yılında başlatılması öngörülen uygulamalara ilişkin gerekli tüm tedbirler alınacak ve ihracatçılar bilgilendirilecektir.''

Muhabir : Merve Özlem Çakır

Yayıncı : Zülal Eser
Kaynak: AA