Ermeniler ve Azeriler Paris'te Karşılıklı Gösteri Düzenledi

Azerbaycan'ın, Louvre Müzesi'nde İslam medeniyetleriyle ilgili yeni bir birimin açılışına maddi katkıda bulunacağı ve bu birimin açılışına Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in de katılacağının açıklanması, Fransa'daki Ermeni diasporasının tepkisine yol açtı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Fransa Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesine tepki gösteren Ermeni diasporası, Paris'teki Azerbaycan Büyükelçiliği önünde protesto düzenleyeceğini duyurması üzerine, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Azeriler de Ermenistan'ın Paris Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı.

Fransa'daki Ermeni dernekleri, 2004 yılında katıldığı bir NATO seminerinde Azeri bayrağını ezen Ermeni subayı Gurgen Markaryan’ı baltayla öldüren ve Macar mahkemesince ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Safarov’un, Azerbaycan'a iade edilerek yeniden Azerbaycan ordusunda göreve başlamasının kabul edilemeyeceğini gerekçe göstererek protesto gösterileri düzenledi.

Ermeniler ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Fransa'ya gelmesini de protesto etti. Aliyev aleyhine gösteri düzenleyen 300e yakın Ermeni, Aliyev'in afişleri altına "Diktatör Aliyev, Faşist Aliyev" yazarak sloganlar attı.

Fransız Polisinin Azerbaycan Büyükelçiliği önünde sıkı güvenlik önlemleri aldığı ve gösteri yapan Ermenilerin etrafını kordon altına aldığı görüldü.

Fransa'daki Azeriler de Erivan yönetimini protesto etmek üzere Paris’teki Ermenistan Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı. Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelen Azerilerle, Paris'te bulunan bazı Türk dernekleri de Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'da uyguladığı haksız işgale karşı gösteriler düzenledi.

Almanya, Hollanda, İsveç, Belçika ve İsviçre'de yaşayan Azeriler, Paris’teki Ermenistan Büyükelçiliğinin önüne, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkısyan'ın resminin altında “Katil Sarkısyan” yazan pankartlar ve Azerbaycan bayraklarıyla geldiler. Sık sık “Karabağ bizimdir, İşgalci ve katliamcı Ermeniler defolup gidecek” sloganları atan Azerilere, Paris’teki Fransa Türk Federasyon yönetimi ve üyelerinin de destek vermesi dikkat çekti.

Ermenilere karşı yapılan protestolara katılmak için Hollanda’dan Paris’e gelen Dilem Bağlan isimli Azeri vatandaş, “Türklerle Azeriler kardeştir. Azerbaycan ve Türkiye iki devlet aynı millettir” ifadelerinde bulunarak “Avrupa’nın her yerinde yaşayan Azerbaycanlılar bu yürüyüşe katılmalıdır. Biz bu yürüyüşü sonuna kadar sürdüreceğiz ve inşallah bu bayrağı Karabağ’da kaldıracağız. Bizim başımızda İlham Aliyev’imiz var” dedi.

Almanya’dan gelerek protestolara katılan Türk asıllı Ömer Muş, “Azerbaycanlı kardeşlerimize her zaman destek veriyoruz ve hiçbir zaman da desteğimizi çekmeyeceğiz. Biz Türk ırkı olarak hepimiz kardeşiz. Hiçbir zaman da kardeşliğimizden ödün vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le bu sabah Louvre Müzesi'nde İslam medeniyetleriyle ilgili yeni bir birimin açılışını yaptı. Öğleden sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande mevkidaşını Elysee Sarayı'nda kabul etti. Yaklaşık bir saat süren görüşme öncesi, basının görüntü ve fotoğraf çekilmesine izin verilmedi.

Daha önceki resmi toplantıların aksine Paris'te görevli akredite gazeteciler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na alınmadı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Elysee Sarayı'na geliş güzergâhı üzerindeki araçlar kaldırıldı ve yayaların Elysee Sarayı karşısındaki kaldırımdan geçişleri yasaklandı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in görüşmesinden sonra Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hollande, Azerbaycan'a, Yukarı Karabağ sorununun çözümü için sürdürülen müzakerelerde Ermenistan ile güven ortamının tesis edilmesi için gerekli adımların atılması çağrısını yaptı" denildi .
Kaynak: İHA