Bakan Bayraktar'dan 'kentsel Dönüşüm' Açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasına ilişkin, "Bu yasa ile birlikte rant kelimesini kullanmak çok büyük haksızlık.Bu işi özel sektör yapacak. Biz sadece yardıma ihtiyacı olan vatandaşa kira yardımı yapacağız. Eğer bu rantsa rant sağlansın” dedi.

Bakan Bayraktar'dan 'kentsel Dönüşüm' Açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) düzenlediği yemekli sohbet toplantısına katıldı.

Sheraton Otel’de düzenlenen yemeğe Bakan Bayraktar'ın yanı sıra TMB Başkanı Emin Sazak, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve çok sayıda iş adamı iştirak etti.

Programda bir konuşma yapan TMB Başkanı Sazak, müteahhitler olarak kentsel dönüşüm projelerinde, mevcut niteliksiz yapı stokunun analizi, onarımı, yıkımı, inşaat atıklarının geri dönüşümü, tasfiyesi ve finansman dahil olmak üzere pek çok alanda rol almaya hazır olduklarını belirtti.

Kentsel dönüşüm projelerinin kaçınılmaz olarak önemli sosyal, çevresel ve ekonomik yansımaları olacağını söyleyen Sazak, “İlk aşamada yıkılacak binalardan çıkacak moloz ve benzeri atıkların ne yapılacağı, ne gibi çevresel etkileri olacağı, ne kadarının ekonomiye yeniden kazandırılacağı gibi pek çok konu, Türkiye’nin gündemine gelecektir” diye konuştu.

TMB Başkanı Sazak’ın ardından kürsüye çıkan Bakan Bayraktar, AK Parti olarak çok büyük değişiklikler yaptıklarını dile getirerek, “Bunlardan bir tanesi de kentsel dönüşümdür. Köyler bile şehirleşmeye başlarken, değişmemek olmazdı. Kasaba ve kentlerde 20 milyon civarında konut var. Bunlardan yaklaşık 5 milyonu Son 10 yılda yapıldı” dedi.

“6.5 milyon konutun elden geçirilmesi gerektiğini, bunların yenilenmesi gerektiğini düşündük” diye devam eden Bayraktar, “Kararlılıkla çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah 5 Ekim’de, Türkiye’nin 33 vilayetinde önce kamu binalarından başlamak üzere kentsel dönüşümü başlatacağız” ifadelerini kullandı.

6306 sayılı yasanın pratiği olan bir yasa olduğunu kaydeden Bayraktar, “Bu yasaya dayanarak özel sektör dönüşüm yapabilecek. Bir diğer önemli nokta ise, kamudaki en yetkili kişileri bu kapsamda sorumlu ve yetkili yaptık. Ve yasa kapsamında gönüllülük faktörünü getirdik. 'Evim hasarlı ya da riskli' diyen vatandaşın evinden başlayacağız. Yani rızaya dayaklı yapıyı öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Bazı muhalif tarafların bu yasayı "rant yasası" olarak nitelendirdiklerini dile getiren Bayraktar, “İnsaf diyorum. Bu yasa ile birlikte rant kelimesini kullanmak çok büyük haksızlık. Bu işi özel sektör yapacak. Biz sadece yardıma ihtiyacı olan vatandaşa kira yardımı yapacağız. Eğer bu rantsa rant sağlansın. Millet bize güveniyor” diye konuştu.

Bu proje ile müteahhitlik faaliyetlerinin çok gelişeceğini savunan Bayraktar, “Klasik, modern, tarihi ve Osmanlı mimarisine de önem vereceğiz. İnşaat malzemelerinde de çok daha ciddi şekilde gelişme kaydedilecek. Biz artık hizmet sektörü için çaba göstereceğiz” dedi.

Kaynak: İHA