UAEK Başkanı Amano: 'iran Gerekli İşbirliğini Sağlamıyor'

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, İran'ın ajansa beyan etmediği hiçbir nükleer materyal ve faaliyet olmadığı konusunda gerekli işbirliğini göstermediğini söyledi.

UAEK'nın Viyana'daki Genel Kurul toplantısında konuşan Amano, İran'ın Koruma Anlaşması çerçevesinde nükleer materyallerle ilgili verdiği bilgilerin doğruluğunu araştırmaya devam ettiklerini belirtti.

Amano, "Bununla birlikte İran, beyan edilmemiş herhangi bir nükleer materyal ve faaliyet olmadığı konusunda inandırıcı bir güvence sağlama noktasında gerekli işbirliğini sağlamıyor. Dolayısıyla İran'daki tüm nükleer materyallerin barışçıl faaliyetler için kullanıldığı sonucuna varamayız" dedi.

Amano, "Geçtiğimiz Kasım ayında Genel Kurul'a ajansın İran'ın nükleer patlayıcı cihaz geliştirmeye yönelik faaliyetler içinde olduğunu gösteren güvenilir bilgilere sahip olduğunu söylemiştim. İran'dan bu konu hakkında açıklama talebinde bulundum" diye konuştu

Kasım ayındaki toplantıdan bu yana alınan kararlar konusunda hiçbir sonuç elde edilemediğini de kaydeden Amano, "Genel Kurul geçtiğimiz perşembe günü İran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları çerçevesinde bütün yükümlülüklerini ertelemeksizin tümüyle yerine getirmesi talebinde bulunan bir karar kabul etti. Ajans, diyaloğun güçlendirilmesini savunuyor. Biz de bu çerçevede tüm meselelerin çözümü için yapıcı bir yaklaşımla müzakerelerimizi sürdüreceğiz. Umarım daha fazla gecikme olmadan bir anlaşma sağlayabiliriz" dedi.

Kaynak: İHA