Hatay'da ''Ahilik Kültürü Haftası'' Etkinlikleri

Hatay'da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği işbirliğinde ''Ahilik Kültürü Haftası'' kapsamında etkinlik düzenlendi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Küçük Sanayi Sitesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Anadolu topraklarının büyük bir kısmında ahilik geleneğinden kalan derin bir geleneğin hala varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Kardeşlik ve hoşgörünün milleti ayakta tutan çok önemli dinamikler olduğunu belirten Lekesiz, ahilik geleneğinin hem insan hem de toplum hayatını düzenleyen çok eski ve çok değerli dayanaklar sunduğunu ifade etti.

Ahiliğin günümüzdeki temsilcilerinin esnaf ve sanatkarlar olduğunu ve toplumun şekillenmesinde çok önemli rol oynadığını vurgulayan Lekesiz, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının varlığının toplumda renkliliğin, kalkınmışlığın ve gelişmişliğin göstergesi olduğunu söyledi.

Lekesiz son dönemde Suriye olaylarının kente yansıtılması çalışmalarının kendilerini çok üzdüğünü, herkesin hayatında iyiye ve güzele yönelmesi ve tüm insanlara hoşgörü ve sevgiyle yaklaşmasını bilmesi gerektiğini kaydetti.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ise, bu yıl Ahilik Haftası kutlamalarında kentin önemli bir dinamiği olan ''Hoşgörü'' kavramını işleyeceklerini, yüzyıllardır Hatay halkının bu kavram etrafında barış içinde yaşadığını ve yaşamaya devam edeceğini belirtti.

Yüzyıllardır Hatay topraklarında tüm insanların birlikte ve dostça yaşadığının altını çizen Çinçin, hiçbir şeyin bu birlikteliği bozmaya gücünün yetmeyeceğini söyledi.

HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz de komşu ülke Suriye'de bir yangın varken Hatay'da ticaretten bahsetmenin ahilik geleneğine uymadığını, son dönemde kenti karıştırmak isteyen şer ocaklarının amaçlarına ulaşamayacaklarını dile getirdi.

Halkı barış ve sükunete davet ettiklerini belirten Teksöz, basında çıkan olumsuz haberlerin kent ekonomisini kötü etkilediğini, bu konuda herkesin daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Yılın Ahisi seçilen Mehmet Gürbüz ile en olgun. en genç ve unutulmaya yüz tutmuş meslek olan buğday sapı işlemeciliği yapan Niyazi ve Fatma Köseoğlu çiftine ahilik kaftanı giydirildi ve ödüller verildi.

Törene CHP Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, MHP Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven ile oda başkanları ve esnaflar katıldı.

Muhabir: Abdulgafur Kılıç

Yayıncı: İsmihan Özgüven
Kaynak: AA