“inegöl’deki Suç Oranı Türkiye Ortalamasının Altında”

İnegöl’deki basın mensupları ile Sedir Cafe’deki sabah kahvaltısında bir araya gelen İnegöl Emniyet Müdürü Murat Sevinç, İnegöl’de nüfusa oranla suç oranının, Türkiye ortalamasının altında olduğunu ifade ederken; okulların açılması ile birlikte okul servislerine yönelik denetimlerin sıkı bir şekilde yapılacağını söyledi.

“inegöl’deki Suç Oranı Türkiye Ortalamasının Altında”
Emniyet Müdür Yardımcıları Alaattin Demirci ve Tuncay Gönültaş, Asayiş Büro Amiri Başkomiser Emin Kumsal, Asayiş Büro Amirliği Komiser Yardımcısı Tuncay Gülmez, Terörle Mücadele Büro Amirliği Komiser Yardımcısı Muzaffer Karababa, Önleyici Hizmetler Büro Amiri Komiser Numan Erkan’ın da katıldığı toplantıda soruları yanıtlayan Emniyet Müdürü Murat Sevinç, “Toplantının amacı basın mensupları ile tanışmak, toplumun birer ferdi olarak bilgilerinden, görgülerinden istifade etmek, varsa tavsiyelerini almaktır. Çünkü, her şeyi bilemeyebiliriz, her şeyi bilemeyiz de. Ama sizin vakıf olduğunuz konular bize iletilirse, çözüm yollarını oluştururuz. Böylece daha isabetli, daha doğru kararlar verilebileceğine inanıyorum. Bundan dolayı böyle bir tanışma toplantısı düzenledik. İnsanların diyalog içinde bulunmaları, olayların daha hızlı çözülmesine, neticenin daha hızlı gelmesine sebep olur diye düşünüyorum” dedi.

"SUÇ ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA"

İnegöl’ün nüfusu ve suç oranı karşılaştırıldığında, Türkiye genelinin altında olduğunu ifade eden Müdür Murat Sevinç, “İnegöl’de insanlar birbirlerini tanıyor. Bu bizim lehimize olan husus. Bazı meseleleri insanlar kendi aralarında görüşerek çözebiliyor. Diyalog, sulh yoluyla halledebiliyor. İnegöl’de suç oranının az olması, insanların kendi aralarındaki ilişkiye bağlı diye düşünüyorum” diye konuştu.

"YASAK SİTELER ÇOCUK SUÇLULUĞUNU ARTIRIR"

Asayiş ve trafik denetimlerinin devam edeceğini de kaydeden Sevinç, “Burada yüzde 68 oranında yakalanan şahıslarının oranında artış oldu. Geçen sene 100 kişi adliyeye intikal ettirdiysek, bu yıl 168 kişi intikal ettirdik demektir. Adli mekanizmaların önüne şahıslar çıkmadığı sürece bir takım zaman aşımı gibi noktalar oluşuyor. Bizim polis olarak görevimiz, önce suçun önlenmesidir. Suç önlenemediyse, suçlunun yakalanmasıdır. Yakalanmadığı sürece zaman aşımı gibi durumlar ortaya çıkıyor. Polis olarak bizim görevimiz, biran önce suçluları yakalayarak adli makamlara teslim etmemiz gerekiyor. Denetimlerimiz umuma açık yerlerde de devam ediyor. İnternet Cafelerde de denetimlerimiz devam ediyor. Buralarda da çocuklarımızın girmemesi yasak olan bazı siteler var. Çocukların bu sitelere girememesi lazım. İşletmecilerin bu sitelere girilememesi için program yüklemesi lazım. Çoğunluğunda bu program var ama sadece bu programın var olması yetmiyor, bunun çalışıyor olması lazım. Arkadaşlarımız bunu da kontrol ediyorlar. Bir kısım internet Cafelere bu yönde işlem yaptık. Çocuklarımızın geleceğini düşünerek, polislerin denetimleri yeterli değil, internet cafe sahiplerini de vicdanlı olmaya davet ediyorum. Çünkü, bu bir takım zararlı siteler sebebiyle erken olgunlaşmış olan çocuklar, hem fiziksel hem de ruhen bir takım sıkıntılara girecektir. Her şeyde olduğu gibi insanın bilmesi gereken zamanda, bir takım bilgileri elde etmesi lazım. Zamanından önce bir takım bilgilere ulaşması belki çocuk suçluluğunda artışı meydana getirecektir. Onun için ben diyorum ki, özellikle internet cafe işletmecilerine, lütfen programları kursunlar ve çalışır durumda bulundursunlar” dedi.

İnegöl’ü bir bütün olarak ele aldıklarını ve denetimleri bu şekilde yürüttüklerini ifade eden Müdür Murat Sevinç, İnegöl’ün Kuzeyinde ne kadar denetim yapılıyorsa, Güneyinde de o kadar denetim yapıldığını söyledi.

OKUL SERVİSLERİNE SIKI DENETİM BAŞLIYOR

Okulların açılması ile birlikte trafik denetimlerinde birinci önceliği çocuklara vereceklerine vurgu yapan Müdür Sevinç, “Çocuklarımızın trafik güvenliği açısından bütün trafik ekiplerimiz, asayiş ekiplerimiz özellikle ilk hafta yoğun bir servis denetimi, servislerde Rehber Öğretmenin olup olmadığı, öğrencilerin camı açıp dışarı sarkıp sarkamayacakları, arka kısımdaki kapının şoförün bilgisi dahilinde açılıp, açılmadığı gibi konuların denetimleri yapılacak. Takdir edersiniz ki, çocukların trafik bilgisine sahip olduklarını varsaymak mantık hatasını gerektirir. Onun için hem çocuklarımızı eğitmemiz hem de onların kazalarda mağdur olmamaları için denetimlerimizi okul servislerine vereceğiz. Gerekli planlamalarımızı yaptık, Pazartesi gününden itibaren başlayacağız. Onun için eksiği olan okul servis araçlarımız varsa, eksiklerini tamamlamadan kesinlikle servise çıkmasınlar. Bu konuda müsamahamız kesinlikle olmayacak. Elimizde trafik polislerimiz var ama her okul önüne trafik polisi verebiliriz anlamına gelmiyor. Okulların giriş ve çıkışlarını takip etmek üzere Asayiş ekiplerimizi de kanalize ettik. Okulların açıldığı ilk haftadan itibaren de Okul Geçit görevlileri tespit edeceğiz. Okul Geçit görevlileri kimlerden oluşur? Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde baktığımızda, 11 yaşını bitirmiş öğrenciler, öğrenci velileri veya okulda çalışan öğretmenler, o okulun giriş ve çıkış saatlerinde yetkili ve sorumlu olacak. Ayrıca, dağıtacağımız formlar ile eğer sürücü okul geçit görevlilerinin dur ikazına uymazsa, aynı bizim Trafik Polislerimiz gibi ihbar tutanağı düzenleyecekler, okul Müdürlüğü vasıtasıyla bizim Trafik Denetleme Büromuza gönderecekler, biz onları para cezasına çevireceğiz. Kanundan kaynaklanan böyle bir yetkimiz var. Biz bu yetkiyi, yetiştireceğimiz Okul Geçidi görevlilerimize devredeceğiz. Onlarda bu yetkileri okul giriş ve çıkış saatlerinde kullanacaklar” dedi.

Müdür Murat Sevinç, İnegöl’de kurulması planlanan MOBESE konusunda ise, Son aşamaya gelindiğini, İl Özel İdaresi tarafından gerekli işlemlerin takibinin yapıldığını da sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA