Filipinli Grup, El Kaide’nin ABD Hedeflerini Saldırma Çağrısını Reddetti

Filipinler’de hükümete karşı silahlı mücadele veren Müslüman grup Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF), İslam’a hakaret içeren film dolayısı ile El Kaide’nin ABD hedeflerine saldırma çağrısını reddetti.

Filipinler basınında yer alan habere göre, MILF 12 bin üyesine şu an hükümetle sağladıkları ateşkese uyma talimatı verdi. MILF’in siyasi sorumlusu Ghazali Jaafar, telefonlar basına yaptığı açıklamada, El Kaide’nin çağrısının aksine ABD’ye ait yerlere saldırmayacaklarını ifade etti.

Jaafar, “Biz karanlık çağlarda yaşamıyoruz, kurallar var ve yasalara uyulması gerekiyor. Bizim Filipinler hükümeti ile şu an yürürlükte olan bir ateşkesimiz var ve onu ihlal etmeyeceğiz.” dedi.

MILF sözcüsü ayrıca Libya’nın Bingazi şehrinde ABD Büyükelçisi Chris Stevens ve 3 elçilik çalışanının öldürülmesini de “anlamsız şiddet” olarak tanımladı. ABD’de yapılan ve dünya genelinde şiddet olaylarını körükleyen İslam’a ve Hz. Muhammed’e hakaret içeren filmi yapanları kınadıklarını ifade eden Jaafar, “Savaşta bile uyulacak uluslar arası normlar var. Bunlardan biri de büyükelçilik ve diplomatların korunmasıdır.” diye konuştu.

MILF ayrıca bölgedeki diğer Müslüman grupları da gözeterek, olayı saldırılar durumunda hükümete bilgi vereceğini açıkladı.

Filipinler’in güneyindeki Mindanao adasında 1970’lerden bu yana hükümete karşı mücadele veren Müslümanlar, artık bağımsızlık taleplerinden vazgeçerek Manila yönetimi ile özerk bölge konusunda barış görüşmeleri yapıyor.