Projeyle Fındıkta Raf Ömrünün Uzatılması Amaçlanıyor

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen projeyle, fındıkta raf ömrünün uzatılması amaçlanıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Sanayi Tezleri Programı projeleri kapsamında desteklenen ve Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin katkı sağladığı proje, ODÜ Çotanak Seminer Salonunda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Zeki Bostan, burada yaptığı konuşmada, fındık için yapılacak her projenin kendileri için değerli olduğunu söyledi.

ODÜ'nün birçok ilki gerçekleştirdiğini ifade eden Bostan, ''Üniversitemiz bir projeyle daha bir ilke imza atmış oldu. Konunun fındık olması, diğer bir önemli ayağının da üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleştirilmiş olması önemli. Bu da Ordu için bir ilk. Fındık önemli ihraç ürünlerimizden ama bunun tekeli hiçbir zaman garantimizde değil. Dolayısıyla fındık için yapılacak her proje bizim için değerli'' dedi.

Bostan, ''Gama Işını Uygulamalarının Natürel İç Fındıktaki Depolama Kalitesine Etkileri'' isimli proje hakkında şu bilgileri verdi:

''Proje, gelecekte fındıkta yaşanabilecek olası bazı problemlere karşı alınacak bir tedbir olarak düşünülebilir. Çünkü projemiz 'fındığın, özellikle mamul ürünlere işlenecek natürel iç fındığın raf ömrünü nasıl uzatabiliriz, bununla ilgili dünyada neler yapılıyor, biz ne yapabiliriz' soruları kapsamında gelişen bir proje. Çalışma 1 Ekim'de başlayacak ve 21 ay sürecek. Öncelikle projeye bir sanayici firmanın inanması ve desteklemesi gerekiyor. Projenin yüzde 75'i bakanlık, yüzde 25'i de firma tarafından sağlanmakta.''

Projede uygulanacak ışın dozlarının sağlık yönünden bir risk oluşturmadığını belirten Bostan, ''Işın denilince toplumda bir ürperti oluyor. Ama bakanlık, sağlık sınırlarını zorlayan dozlara izin vermiyor'' diye konuştu.

-''Fındıkta kendimizi ortaya koymamız lazım''-

Prof. Dr. Bostan, dünya fındığının yüzde 75'ini Türkiye'nin ürettiğini anımsatarak, ''Ama yaptığımız çalışmalar yeterli değil. Dünyada fındık üretimine özellikle ve kasıtlı olarak yeni başlayan ülkeler var. O ülkelerde bile araştırma sayısı fazla. Bu tür projelerin bizde daha fazla olması gerekir. Natürel iç fındıkta bu proje bir ilk olacak. Fındıkta kendimizi ortaya koymamız lazım. Bu sadece üretim bazında değil, sadece ihracat değerleri bakımından değil, araştırma bakımından da ağırlıklı olmamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy da katıldı.

Muhabir: Eyüp Elevülü

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA