'4+4+4'le Çırak Bulmak Zorlaşayacak'

Bu yıl başlayan 4+4+4 eğitim sisteminin çıraklığı tamamen ortadan kaldıracağını ifade eden Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, yeni eğitim sisteminin mobilya sanayiini vuracağını belirtti.

'4+4+4'le Çırak Bulmak Zorlaşayacak'
Sanayide eleman ihtiyacının giderilmesi için yapılacak eğitim çalışmalarında Mobilyacılar Odası'nın artık tek olmadığını ifade eden Başkan Özcan Ayhan, "Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS), Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi, Üniversite ve Çıraklık Eğitim Merkezi ile odamız bir arada. Bu hepimizin ortak meselesidir. Bunun büyük çatısı bir nevi İFOR. İFOR'un ekonomik durumundan dolayı bazı projeleri orada daha kolay hayata geçirebiliyoruz. Dörtçelik Endüstri Meslek Lisesi'ne alınan bazı makineler gibi. Halk Eğitim Merkezi'mizde kadınlara dikiş konusunda, sanayi de koltuk döşemeciliği konusunda eğitimler veriliyor. Bunların hepsi bir çatı altında hızlandırılması gereken projeler. Fakat işsizliğin az olduğu bir yerde, boşta gezen insanı bulup bu eğitimleri vermek de bir bir mesele. Asıl sıkıntı burada başlıyor. Eğitimlere gelen kişiler, yalnızca boş zamanını değerlendirme düşüncesinde., Eğitim için yapılan masraf kurtarıyor mu? 100 kişiye bu eğitimi verdin, kaç kişi istihdam edildi? Yani bu konuda da bir memnuniyet yok. Gelen kişiler aslında hangi kapıyı çalsalar iş bulacaklar, ama ellerinde iş becerisi yok, çalışma isteği yok. Bu tür insanlar gelip eğitim alıyorlar, ama dönüş yok. Bu da ayrı bir sıkıntı" dedi.

Her zaman eğitimden yana olduklarını belirten Ayhan, "En güzel eğitim, işyerlerinde verilen, ustaların öğrettiği şekilde oluyor. Kara düzen belki, ama en güzeli de bu. Şu andan itibaren sanayide bu 4+4+4 eğitim sistemiyle çırak bulmak imkansız olacak gözüküyor. Çünkü 16-17 yaşında liseden mezun olsa, bu sefer sanayiye girmek istemiyor. Yeni eğitim sistemi kesinlikle sanayiyi vurur. Bizde yanımızda çalışanların en az lise mezunu, üniversite mezunu, eğitimli kişiler olmasını istiyoruz. Fakat bu masa başında yapılan bir iş değil. Bu işin tozlu tarafı da var. Pis tarafı da, hamallığı da var. Mobilyacılık kolay bir meslek değil. Ama dışarıdan da daha iyi kazandıkları bir gerçek. Buna rağmen, yeni eğitim sistemi yüzünden mobilya sanayiine ileride insanları yönlendirmek daha zor olacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA