Hasankeyf 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı’na tepki olarak Sınır Tanımaz Heykeltıraşlar Platformu tarafından organize edilen “Hasankeyf 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu” ilgi gördü.

Hasankeyf 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu
Heykeltıraşları ziyaret eden Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, “Hasankeyf’in sular altında kalmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Aralarında yabancı uyruklu sanatçıların da bulunduğu 12 heykeltıraşın birbirinden farklı çalışmalarının yer aldığı Hasankeyf 1. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu, başladığı 1 Eylül tarihinden bu yana kamuoyu tarafından dikkatle izleniyor. Batman Belediye Başkan Yardımcısı Hamza Ayiş ile birlikte heykeltıraşları ziyaret eden Belediye Başkanvekili Serhat Temel, çalışmaları çok değerli bulduğunu ifade ederek, daha önceki süreçlerde Hasankeyf’in sular altında kalmaması için kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla belediye olarak birçok etkinliğe imza attıklarını ve farklı etkinliklerde bulunan birçok kuruma da destek verdiklerini belirtti.

Platform üyesi 12 sanatçının birbirinden ayrı ama bölgenin genel durumunu anlatan farklı çalışmaları hakkında sanatçıların projelerini ilgiyle dinleyen Temel, “Çok güzel, çok anlamlı bir etkinlik. Türkiye kamuoyunda bir duyarlılık oluşturmak, hem bu güzelim mirasın bugün karşı karşıya bulunduğu yıkıcı tehlike hakkında hem de dünyanın ilgisini bir kez daha bu muhteşem tarihi ve doğa zenginliğine çekmek bakımından sanatçılarımızın başlattığı bu etkinlik heyecan verici” dedi.

Başkanvekili Temel, “Şu anda Ilısu denen bu proje ta 80’lerin başında yapılması öngörülen bir projedir. Bu proje biraz uluslararası siyasetle, biraz su politikasıyla ilgili ama ağırlıklı olarak da güvenlik odaklı bir proje. Başbakan Erdoğan iktidara gelmeden önce Hasankeyf ile ilgili bir demeci var; ‘Bu tarihi bir mirastır, hepimize bırakılmış bir mirastır. Hasankeyf’i kesinlikle sular altında bırakmayacağız’ diye. Böyle çok net bir açıklaması var. Ama şu anda kendileri iktidarda ve bu projeyi yine ısrarla sürdüren de yine kendileri. Bu da bu projenin bir devlet politikası olduğunu gösteriyor. İktidarlar gider, iktidarlar gelir, sözler verilir, vaatlerde bulunulur ama devlet politikası da yürütülür. Biz de Batman Belediyesi olarak bu uğurda yıllardır mücadele veren Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve sivil toplum örgütleri ile birlikte bu projeye karşı durduk. Bugün Sınır Tanımaz Heykeltıraşlar Platformu’nun etkinliklerine benzer pek çok etkinlik düzenledik. Tüm bunlar Hasankeyf’in sular altında kalmaması için. Ama maalesef hala istenen düzeyde bir duyarlılık ve kamuoyu oluşturulmuş değil. Dolayısıyla şu anda bu etkinliğin organizasyonunda yer alan değerli sanatçımız Sayın Sait Zaim Keleş ve bu etkinlikte yer alan diğer bütün sanatçı arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Çok anlamlı bir çalışma, burada bulunmamızın sebebi de onlara destek olma mahiyetinde. Öyle inanıyorum ki bu projenin gerçekleşmemesi için buna benzer daha pek çok etkinlikler yapılacak. Biz de her vesileyle bu etkinliklerin içinde yer alacağız” diye konuştu.

Bir ay sürecek olan sempozyumda heykeltıraşlar eserlerinde daha çok göç, kadın, asimilasyon, çocuk, soykırım gibi temaları işliyor. Bir ay sonunda tamamlanacak olan eserler, Dicle Nehri’ne bırakılacak. Heykellerin suya bırakılması eylemi, dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyacak .
Kaynak: İHA