Bakan Bağış: “Terörden En Çok Çekmiş Millet Olarak İletişime Daha Fazla İhtiyaç Duyuyoruz”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, terörden en çok çekmiş milletlerden biri olan Türkiye’nin iletişime daha fazla ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Bakan Bağış, Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde düzenlenen “Küresel Sorunlar Platformu”nda konuştu.

Bakan Bağış İstanbul’un bir diyalog ve bir iletişim olduğunu ifade ederek, “Burada asırlardır farklı kültürler farklı medeniyetler huzur içerisinde birlikte yaşamışlardır. İletişimin en güzel örneklerini ortaya koymuşlardır. Ta insanların iletişim için güvercin kullandıkları dönemden bu yana insanların iletişim için yaktıkları ateşin dumanını kullandıkları dönemden bu yana İstanbul küresel iletişimin her zaman ortasında olmuştur. Bugün de Türkiye’nin en başarılı iletişim fakültelerinden biri bünyesinde barındıran üniversitede son iletişim mecralarını gerçekten vizyoner önderlerinin bizimle olması İstanbul’un geldiği nokta açısından önemlidir” dedi.

“İstanbul’un hoşgörü mesajları bugün dünyanın en ihtiyaç duyduğu mesajlardır” diyen Bakan Bağış, “Gerçekten belki de küresel tarih açısından çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Bir yanda iletişimde muazzam hızla çok büyük buluşlar gerçekleştiriyoruz. Önceden gönderdiğimiz bir mektup sahibine ulaşır mı diye beklentisi içerisindeyken şimdi bir attığımız mailin birkaç saniye gecikmesinden rahatsız olabiliyoruz. Önceden ulaşımda günler haftalar hatta aylar süren seyahatleri şimdi birkaç saat içerisinde gerçekleştirebiliyoruz. Bütün bu iletişimin içerisinde hala köklerimizde olan hoşgörünün olmadığı bölgelerde dönemlerde insanlığın bu kadar ilerlemişken ne kadar geride kalabildiğine de şahit oluyoruz” diye konuştu.

“SALDIRIYI KINIYORUZ”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Libya'nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçisi ve 3 Amerikalı çalışanın öldürüldüğü saldırıları kınayarak şunları söyledi; “Youtube’ya konulan bir filmi bahane ederek dün Amerika birleşik devletleri’nin büyükelçisine bir suikast gerçekleştirildi.

Bu saldırıyı kınıyoruz. Bizim değerlerimize hakaret edilmesini de kınıyoruz. Bizim inancımıza bizim değerlerimize karşı durduğumuz gibi herkesin değerlerine herkesin kutsalına saygı duyulması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür haddini aşan olaylar karşısında şiddetin seçilmesini hiçbir şekilde tasvip edemeyiz. Şiddetle insanlık, terörle insanlık hiçbir yere varamaz.” Öte yandan Bakan Bağış, terörden en çok çekmiş milletlerden biri olarak, hala terörle mücadele konusunda müttefiklerimizi daha fazla işbirliği yapmaya ikna etmeye çalışan bir ülke Türkiye’nin daha fazla iletişime ihtiyaç duyduğumuzu hatırlattı.

“AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİ BARIŞ SÜRECİ PROJESİDİR”

Bakan Bağış, Avrupa Birliği sürecinin aslında bir barış süreci olduğunu ifade ederek, “İstanbul’da iletişim her zaman evrensel ve sınırsız olmuştur. İstanbul’un o hoşgörü ruhunun bugün küresel anlamda benimsenmesi gerektiğine inanıyorum. Avrupa birliği süreci aslında bir barış süreci projesidir. Ekonomik krizin getirdiği şüpheler maalesef siyaseti de zorlamıştır. Ekonomik krizin belirtileri yavaşlamaya başladıkça o aşırı uçlarında zayıflamaya başladığını gördük. Herkesin çok farklı neticeler beklediği Hollanda seçimlerinde kazananlar iletişime daha sıcak olan partiler kaybedenler ise ırkçığı, korkuyu öne çıkaran partiler oldu. Bu süreçte teknolojinin en iyi şekilde kullanılması bence çok önemli” dedi.

Kaynak: İHA