AK Parti İl Başkanı Advan Avukatlar İle Bir Araya Geldi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 5 No’lu Cezaevi'nde yapılmış işkenceleri hiçbir zaman tasvip etmediklerini belirterek, “Bu işkencelerin teşhir edilmesi adına Esat Oktay Yıldıray gibi zalimlerin cezaevinde olsa bile sembolik olarak yargılanmalarını istiyoruz” dedi.

AK Parti İl Başkanı Advan Avukatlar İle Bir Araya Geldi
AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, avukatlarla toplantı yaptı. İl binasında gerçekleşen toplantıda bölgedeki insan hakları sorunları, seçim hukuku ihlalleri ve yerel yönetimlerin durumu ve sorunları masaya yatırıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti İl Başkanı Halit Advan, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 5 No’lu Cezaevi'nde yapılmış işkenceleri hiçbir zaman tasvip etmediklerini belirterek, “Bu işkencelerin teşhir edilmesi adına Esat Oktay Yıldıray gibi zalimlerin cezaevinde olsa bile sembolik olarak yargılanmalarını istiyoruz. Oktay Yıldıray gibi zalimlerin bir daha bu memlekette yaşamamasını istiyoruz. 14 Ağustos 2001 AK Parti'nin kuruluşundan sonra bu takvim değişti. İnkar ve asimilasyon reddedildi. 3 Kasım 2002’den bu yana kadar AK Parti hükümeti demokratikleşme yönünde çok önemli adımlar attı. Bu adımlarımız devam edecektir. Bölgesel ayrımcılığını ortadan kalkması devlet eliyle yapılmış. İnsan haklarının ihlallerinin ortadan kalkması için ciddi çalışmalar yaptık. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Geçmişte yaşanmış ve var olan işkence köy boşaltma gibi uygulamaları kaldırdık. AK Parti hükümeti işkenceye sıfır tolerans görüşü ile yola çıktı” diye konuştu.

12 Eylül 2010'de demokratikleşme adımının kapılarını açabilecek anayasa değişikliği ile yargının üstündeki vesayetin ortadan kaldırıldığını söyleyen Advan, “Bu tutumu bizler her zaman arkasında durmamız gereken bir tutumdur. Yargı bağımsız bir şekilde hareket etmeli, olabildiğince verilecek kararlar hukuka sadık kalınarak verilmelidir. Önümüzde birçok sorunlar var. Bu sorunları el birliği ile çok çalışarak aşacağız. Bölgemizde geçmişte var olan ayrımcılıklar bizim bölgede yapacağımız çalışmalarla halkımıza unutturacağız. Bu anlamda genel merkezimize ciddi anlamda bilgilerimizi sunacağız” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA