Ülgen’den Zorunlu Deprem Sigortası Uyarısı

İçel Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmayanların su abonelik işlemlerinin yapılamayacağını bildirerek, vatandaşları uyardı.

Ülgen’den Zorunlu Deprem Sigortası Uyarısı
MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, 18 Ağustos 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Afet Sigortaları Kanunu'nun, su abonelikleri sırasında ilgili kuruluşlara Zorunlu Deprem Sigortası kontrolünü yapma görevini verdiğini belirtti.

MESKİ’nin abonelik işlemleri için istenilen evrak içinde 'zorunlu deprem sigortası' poliçesinin de bulunması gerektiğini ifade eden Ülgen, "Bugüne kadar Zorunlu Deprem Sigortası kontrolü sadece tapu işlemlerinde ve konut kredilerinde yapılıyordu.18 Ağustos'tan sonra yasa gereği sigortanın varlığı elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol edilecek. Hem mevcut binalarda hem de bundan sonra yapılacak binalarda abone değişikliği olması durumunda, zorunlu deprem sigortası yapılmış olması gerekiyor” dedi.

Ev sahiplerinin www.dask.gov.tr adresinden veya Alo DASK 125 hattından, kimlik numaraları ve ev adreslerine ilişkin bilgileri vererek poliçe bilgilerini öğrenebileceklerini kaydeden Ülgen, “Vatandaşlarımızın bu konuda sıkıntı yaşamamaları için su abonelik işlemleri ile ilgili olarak MESKİ Genel Müdürlüğümüze müracaatlarında DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) sigortasını yaptırmış olmaları kanun gereğidir" ifadelerini kullandı.

Abonelik işlemleri sırasında zorunlu deprem sigortasına ilişkin belge istenmesinin MESKİ’nin keyfi bir uygulaması olmadığının altını çizen Ülgen, şöyle devam etti: “Tüm Türkiye’de olduğu gibi kurumumuzda da bu uygulamaya kanun gereği başlanıldığını vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Yeni Afet Sigortaları Kanunu gereğince, zorunlu deprem sigortası yaptırmayanların abonelik işlemleri kurumumuzca yapılmayacaktır.”

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan da yeni uygulama ile vatandaşların olası deprem sonrasında meydana gelebilecek maddi zararlarının karşılanacağını vurgulayarak, “Bir deprem ülkesi olan yurdumuzda halkımızın depremlere karşı hazır olması, zarar azaltıcı çalışmalara katkı sağlaması çok önemli. Bunun yanında sağlam binalarda oturma ve güvenli yaşam alanları oluşturması da temel şartlardandır. Yeni yasayla yapılan düzenlemeleri, ülkemizde deprem hasarlarının karşılanmasında sigorta seçeneğini geliştirmek adına çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Bundan sonraki dönemde ülkemizde zorunlu deprem sigortasının yaptırılmasında ve deprem bilincinin gelişmesinde çok daha hızlı gelişmeler olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu .
Kaynak: İHA