Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'ın Açıklaması

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, bankalararası ödemelerin üçte ikisinden fazlasının internet bankacılığı ile yapıldığını belirterek, ''2006 yılında 3,4 milyon olan aktif internet bankacılığı müşteri sayısı 2012 yılı Haziran ayı itibariyle 9 milyon kişiye yaklaşmıştır. Mobil bankacılıkta 2012 Haziran ayı itibariyle aktif müşteri sayısı 1 milyon kişiye yaklaşmıştır'' dedi.

İstanbul'da Vodafone sponsorluğunda düzenlenen 2012 Bilişim Zirvesi'nde ''Finans ve Bankacılıkta Sonraki Adım Konferansı''nda konuşan Aydın, ''Bankacılık sadece paranın değil aynı zamanda bilginin de çok değerli olduğu, yoğun olarak kullanıldığı ve işlendiği bir sektördür. Bu nedenle, hem paranın hem de bilginin doğru ve verimli kullanılması, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanması bakımından bilişim teknolojisi diğer sektörlerle kıyaslandığında, bankacılık sektöründe oldukça yoğun ve etkin bir şekilde kullanılmaktadır'' ifadelerini kullandı.

Bankacılık sektörünün Son teknolojinin kullanımı konusunda oldukça başarılı ve öncü bir konumda yer almakta olduğuna değinen Aydın, ''Teknolojik gelişmeler zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması, ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve müşteri memnuniyetini artırmada önemli bir araç olarak kullanılması bakımından bankaların faaliyetlerini etkilemeye, hatta şekillendirmeye devam etmektedir'' diye konuştu.

Teknoloji alanındaki gelişmelerin, Türkiye'de bankacılık faaliyetlerinin hızla geliştirilmesine, çeşitlendirilmesine ve büyümesine olumlu katkı sağladığını anlatan Aydın, şöyle devam etti:

''Bilişim teknolojilerindeki değişim, bilginin toplanması, depolanması, işlenmesi ve dağıtımının yönetim maliyetlerini azaltmakta ve süreci kısaltmaktadır. Diğer taraftan, zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldırmakta ve müşterilerin bankacılık ürün ve hizmetlerine ulaşımını kolaylaştırmaktadır. Bankalarda risk izleme ve denetleme sistemleri teknoloji kullanımının artmasıyla daha efektif hale gelmekte ve risk yönetiminde yeni yöntemlerin geliştirilmesini mümkün kılmaktadır. En önemlisi, teknoloji kullanımının yoğunlaşması bankaların müşteriye özel ürün ve hizmet geliştirilmesine imkan sağlamaktadır.''

-''Mobil bankacılıkta aktif müşteri sayısı 1 milyon kişiye yaklaştı''-

Teknolojinin bankacılık sektörü tarafından ürün ve hizmetlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinde yoğun olarak kullanılmasıyla ATM'lerden sunulan hizmetlere ek olarak mobil ve internet bankacılığı faaliyetlerinin hızla büyütülebildiğini, ödeme araçlarının çeşitlendirildiğini, elektronik paranın kullanılmaya başlandığını anlatan Aydın, ulusal ve uluslararası para transferleri ve bankacılık işlemlerinin çok daha hızlı ve güvenli hale geldiğini dile getirdi.

Aydın, ''Teknolojinin müşterilerimiz tarafından kullanımında geldiğimiz noktayı rakamlarla özetleyecek olursak; bugün bankalararası ödemelerin üçte ikisinden fazlası internet bankacılığı ile yapılmaktadır. 2006 yılında 3,4 milyon olan aktif internet bankacılığı müşteri sayısı 2012 yılı Haziran ayı itibariyle 9 milyon kişiye yaklaşmıştır. Mobil bankacılıkta 2012 Haziran ayı itibariyle aktif müşteri sayısı 1 milyon kişiye yaklaşmıştır.''

Aydın, teknolojik gelişmelere paralel olarak, ATM'lerde para çekme ve bakiye sorma gibi temel fonksiyonlarla birlikte döviz alım/satım, mobil telefonlara para yükleme, fatura ödemesi, vergi ödemesi gibi müşterilerin şubede yapabilecekleri birçok işlemin yapılabilmesine imkan sağlanmakta olduğunu belirtti.

Ayrıca bankalararası ödemelerde kullanılan Elektronik Fon Transferi ve Elektronik Menkul Kıymet Transferi sisteminde artan iş hacimleri ve ürün çeşitliliği etkin teknoloji kullanımı ile karşılanmakta olduğunu da anlatan Aydın, ''EFT sistemi üzerinden gerçekleşen günlük ortalama mesaj adedi 2012 Haziran ayı itibariyle 744 bin ve günlük ortalama 135 milyar lira civarındadır'' dedi.

-''Taksitli satış ve şifre uygulamasına geçişte ülkemiz öncü konumda yer aldı''-

Çekli ödemelerde çeklerin alt kısmında kodlama yapılarak ve çek bilgilerinin fiziki takas yerine elektronik olarak takasa sokulmasıyla tahsilat sürelerinin kısalmış ve müşteri memnuniyetinin artırılmış olduğunu dile getiren Aydın, ''Teknolojinin etkin kullanımı sayesinde sadece İstanbul ve Ankara'da bulunan takas odaları ile ülkemizdeki çekler elektronik takas sistemine alınmıştır. Ayrıca, çek imajlarının elektronik ortamda görüntülenebilmesi ve transferini sağlayacak olan ''Yeni'' elektronik çek takas sistemi ile ilgili bir projeye başlanmıştır. Teknolojinin etkin kullanıldığı bir diğer alan olan kartlı ödemeler tarafında ülkemiz dünyada Son teknolojinin ilk uygulandığı ülkeler arasındadır. Örnek verecek olursak taksitli satış ve şifre uygulamasına geçişte ülkemiz öncü konumda yer almıştır'' diye konuştu.

TBB'nin, teknolojik gelişmelerin bankacılıkta rekabeti de önemli ölçüde etkilemeye devam edeceğini öngördüğünü vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

''Tüketiciler bankacılık ürünlerine ve hizmetlerine ilişkin bilgilere daha kolay erişebilecekler ve farklılıklar hakkında daha kolay karşılaştırma yapabileceklerdir. Şube sayısı ve ölçekten bağımsız olarak bankalar tüketicilere kolaylıkla ulaşabileceklerdir. Müşterinin hem yenilikler hem de riskler açısından bilgilendirilmesi konusunda çalışmalara devam ediyoruz. Kamu tarafından yürütülen elektronik haciz, elektronik rehin, elektronik ihale ve elektronik fatura projelerinde TBB, aktif olarak görev almaya devam edecektir.

Sektörün sinerji elde etmesi ve verimlilik artışı sağlaması mümkün olan internet bankacılığı, mobil bankacılık, ödeme sistemleri, çekli ödemeler, ATM, POS ve kart hizmetleri ve bilişim güvenliği çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz.''

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA