Isparta Valisi Memduh Oğuz Açıklama Yaptı

Isparta Valisi Memduh Oğuz, Yalvaç ilçesinde 25 yaşındaki bir kadının, kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü kişiyi av tüfeğiyle vurduktan sonra başını kesmesi olayla ilgili, ''N.Y, tedbirler kapsamında bir başka yere nakledilmiştir. Nakledildiği yeri, korunması açısından söylemiyoruz'' dedi.

Vali Oğuz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünyanın en modern ülkelerindeki yasal altyapıya sahip olduğunu söyledi.

Yalvaç'ta meydana gelen hadiseden sonra ilgili kanun hükümlerinin titizlikle yerine getirildiğini vurgulayan Oğuz, ''Önemli kriterlerden birisi alınan tedbirler sırasında insan onuruna aykırı bir işlem yapılmaması, mağdurun korunurken incitilmemesi, psikolojisinin bozulmaması için gereken önlemlerin alınmasıdır. Tabiri yerindeyse kaş yaparken göz çıkarmamak lazım'' dedi.

Olayda psikolojik olarak etkilenen kişiler olduğunu ifade eden Oğuz, ''mağdure'' olarak nitelendirdiği N.Y'nin bu konuda önemli bir obje olduğunu ifade etti.

N.Y. ile ilgili gereken tedbirlerin alındığını belirten Oğuz, ''N.Y. tedbirler kapsamında bir başka yere nakledilmiştir. Nakledildiği yeri, korunması açısından söylemiyoruz. Bu da bu konudaki hassasiyetimizi, özenimizi gösterir'' diye konuştu.

Tarafların çocuklarıyla ilgili her türlü tedbirin alındığını vurgulayan Vali Oğuz, şöyle konuştu:

''Çocuklarla ilgili her türlü tedbir alınmıştır. Psikolojik destek konusunda her türlü destek sağlanmıştır. Hem mağdurenin anne baba tarafı hem eşinin anne baba tarafı ekonomik olarak yardıma muhtaç olmadığı için destek vadedilmesine karşın bugüne kadar kadar ekonomik bir talepleri olmamıştır. Ama olursa her an yerine getirebiliriz.''

Vali Oğuz, çocukların koruma altına alınması konusunda da bir talep gelmediğini, bu konuda mevzuat hükümlerinin titizlikle uygulandığını kaydetti.

Olayla ilgili yapılması gereken her şeyin yapıldığına dikkati çeken Oğuz, şunları söyledi:

''Kamuoyunun şunu bilmesini arzu ederim: 'Bu konuda acaba eksik olan bir şey var mı, yapılmamış olan bir şey var mı-' diye düşünüldüğünde, hayır, yapılması lazım gelen her şey yapıldı. Ama gereksiz açıklamalarla da kişileri, aileleri, şahsı incitmemek için mümkün olduğu kadar özen içinde yapıldı. Yardım ve destekler mahremiyet içinde yapıldı.''

-N.Y'nin hamilelik durumu-

N.Y'nin hamileliğine de değinen Vali Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünyaya gelebilecek çocuk konusunda değişik düşünceler söyleniyor. Biz bu konuda fikir ve kanaat söyleyecek durumda değiliz. Ancak mevzuatın emrettiği hükümleri uygularız. Kamuoyunun bilmesi gereken şudur: Türkiye'de koruma kararları çok güzel uygulanmaktadır. Bir taraftan çocuk sahibi olamayan, tüm arzularına rağmen bir türlü çocuk sahibi olmamış ailelerin çok ciddi çocuk talepleri var. Evlat edinememiş, çocuk sahibi olamayan kişiler, kimsesiz çocuklardan veya korunmaya muhtaç, koruma altına alınmış çocuklardan evlat edinme konusunda çok ciddi talepler var. Bazen bu istenmeyen çocuklar için de söz konusu olabilir. Annenin isteği üzerine doğar doğmaz bir başkasına evlat olarak verilmesi, koruma altına alınması mümkündür. Yani mevzuatımız, bu konularda insanları psikolojik olarak rahatlatabilecek. Dünyaya gelecek çocukların geçmişle ilgili sıkıntı çekmemeleri bakımından kendileri dünyaya gelmeden önce meydana gelen olaylardan etkilenmeyecek, haberdar olmayacak biçimde başka bir aile yanında hayatlarını devam ettirebilmeleri konusunda da çok özel hükümlerimiz var. Yani, 'Acaba dünyaya gelecek bebek psikolojik bir sıkıntıya girmeden kurtulabilir mi-' dediğimizde, evet, buna dair imkanlar var. Bütün alternatifleriyle devletimiz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, kurumlarımız, bu konu üzerindedir. Merhamet sahibi olan, vicdan sahibi olan insanlar, 'Ben olsam bu konuda şunları yapardım' diye düşünüyorlar ya, devletimiz işte o merhamet sahibi, vicdan sahibi vatandaşlarımızın düşündüğü neyse hepsini bilimsel biçimde değerlendirerek uygulanmaktadır. Bundan dolayı da son derece müsterih olabilirler.''

Yargı mercilerinin N.Y'ye yasal desteklerin verilmesi konusunda hassas olduklarını vurgulayan Vali Oğuz, ''Yani cumhuriyet savcıları, yargının tüm birimleri, idare, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ilgili birimler kanundan doğam tüm hakların verilmesi konusunda mutabıktır. Bu bakımdan yargı mercileri, yürütme mercileri ve idare, söz konusu mağdurenin bütün haklarının temin edilmesi konusunda işbirliği içindedir'' diye konuştu.

Vali Oğuz, bir gazetecinin, ''N.Y'ye 'çocuğu isteyecek misin-' sorusu yöneltilecek mi-'' sorusunu, ''Bunların kamuoyu önünde konuşulmaması lazım. Özel olarak psikologlarımız tarafından, ilgililer tarafından karşılıklı olarak görüşülmekte. Herkesi tatmin edecek, mağduriyeyi de tatmin edecek en güzel çözüm uygulanmaktadır'' şeklinde yanıtladı.

Yaşananların sıradan bir olay olmadığını vurgulayan Oğuz, şöyle dedi:

''Sıradan bir adli hadise değil, önemli bir olay, etkileri daha yeni. İnsanlar bunu konuşurlar, ama bütün bu konuşmaları ciddi bir bilimsel çerçeve içinde almamak lazım. Hemen o anda aklına gelenleri söyleyen kişiler var. Düşüncelerini söyleyen var. Olay çok yeni olduğu için mutlaka bir takım değerlendirmeler olacaktır. Bence bu konuda ilgili olmayanların söyledikleri değil de ilgililerin yaptıklarına bakmak lazım.''

Vali Memduh Oğuz, konuyla ilgili gerekli her şeyin yapıldığını belirterek, ''Kamuoyu, 'Acaba bu konuda ilgililer ne yapıyor -' diye merak ediyorsa, hakikaten Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları şunu çok iyi bilsinler ki devletimiz, şefkatli bir anne ve baba gibi lazım gelen her şeyi, uygulanması lazım gereken herkese, çocuklara, çocukların yakınlarına ve mağdureye çok samimi bir biçimde uygulamaktadır'' diye konuştu.

-Olay-

Yalvaç ilçesine bağlı Koruyaka köyünde 29 Ağustos'ta, evli ve 2 çocuk annesi N.Y, kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü Nurettin G'yi akşam konuşmak için köy camisinin arkasındaki yıkık haldeki binaya çağırmış, N.Y. burada Nurettin G'yi av tüfeğiyle vurmuştu. N.Y, daha sonra bıçakla Nurettin G'nin başını kesmiş ve köy meydanına atmıştı.

Nurettin G'nin kendisine tecavüz ettiğini ve bu kişiden 6 aylık hamile olduğunu iddia eden N.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Muhabir: Mehmet Erbek - Durmuş Genç

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
Kaynak: AA