Bakan Yıldırım: Montrö'nün İmzalandığı Yıllarda Değiliz

Boğazlardan geçen gemilerin kılavuz gemi ve römorkörle gitmemesinin büyük hata olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Emniyet pazarlık konusu olmaz.

Bakan Yıldırım: Montrö'nün İmzalandığı Yıllarda Değiliz
Ancak zaman zaman para hırsı emniyetin önüne geçmekte. Montrö Anlaşması’na göre, römorkör ve kılavuz almak mecbur değil. Ancak 1930’lu yılların şartlarında değiliz. O günün gemileri 100 metrenin altındayken, şimdi 300-350 metrelik gemiler boğazlardan geçiyor.” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde 10-14 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek Uluslararası Gemi Trafik Hizmetleri (VTS) Sempozyumu İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmasında denizcilere hitap eden Yıldırım, Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan her yıl 50 bin geminin geçtiğini, taşınan 150 milyondan fazla yükün büyük bir kısmının yanıcı ve parlayıcı olduğunu ifade etti.

Kritik su yollarında emniyetin çok önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Dünyada su yoluyla taşınan yük miktarı azalmıyor. Aksine artıyor. Dünya ticaretinin yüzde 90’ı denizlerde gerçekleşiyor. Ege’den Marmara’ ve Karadeniz’e giren veya Karadeniz’den boğazlara ve Ege’ye giren gemiler anlık olarak izleniyor.” şekilnde konuştu.

'MONTRÖ’NÜN İMZALANDIĞI 1930’LU YILLARDA YAŞAMIYORUZ'Boğazların üzerindeki yükün emniyetli hale getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Yıldırım, “Allah göstermesin yaşanacak tatsız kaza denizciliğimiz için, dünyanın en önemli kültürel mirası İstanbul için telafisi imkansız hasara sebep olabilecektir. Bunları dikkate alarak denizci dostlarımızdan birkaç istirhamımız var. Emniyet pazarlık konusu olmaz. Emniyet her şeyin önünde gelir. Ancak zaman zaman para hırsı emniyetin önüne geçmekte. Büyük büyük gemiler, kılavuz ve römorkör almamakta ısrar etmektedir. Montrö Anlaşması’na göre, 1930’lu yılların konvansiyonuna göre, römorkör ve kılavuz almak mecbur değil. Bugün 1930’lu yılların şartları geçerli değil. O günün gemileri 100 metrenin altındadır. Ancak şimdi 300-350 metrelik gemilerin boğazlardan geçtiğini düşünürsek, 90 derece kıvrımları olan, genişliği 800 metrenin altında su yolu olan bölgede, bu imkanın arkasına saklanarak kılavuz ve römorkörsüz çalışan kaptanların şunu iyi bilmesi lazım. ‘Telafisi imkansız büyük bir kazanın müsebbibi olabilirsiniz.’ Ne kadar tedbir alınırsa alınsın, bu ihtimalin olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.” ifadelerini kullandı. 'FENERLERE SAHİP ÇIKILIYOR'Asırlar boyuncu denizcilere yol gösteren fenerlere de sahip çıkıldığını belirten Yıldırım, şunları söyledi: “Fenerlerimiz yerini teknolojik ürünlere bıraktı. Bugün fenerlerimiz tarihi görevlerinin yanı sıra gerektiğinde restoran, kütüphane ve bir yaşam merkezi olarak hayatlarını sürdürmektedir. Fenerler kaderine terk edilmiyor.”