Ürdün'de Kadın Örgütlerinden Eğitim ve Öğretim Bakanı'na Tepki

Ürdün'de kadın örgütleri, Eğitim ve Öğretim Bakanı Dr. Fayid es-Suudi'nin üniversiteye giriş sınavında ilk 10'a kız öğrencilerin girmesi ile ilgili yaptığı yorumu sert bir dille eleştirdi.

Ürdün Ulusal Kadın Meseleleri Komisyonu ve diğer kadın örgütleri, Fayiz es-Suudi'nin ''Ürdün gibi muhafazakar ülkelerde kızlar ev işleriyle meşgul. Eğitim kız öğrencilere göre ev işlerinden kurtulmak için önemli bir fırsat ve sınav Sonuçları da bunu gösteriyor'' yorumuna tepki gösterdi.

Ürdün Ulusal Kadın Meseleleri Komisyonu, söz konusu yoruma karşı yayımladıkları açıklamada bakanın ifadelerini ''ayrımcılık, kadın erkek rollerinde kalıplaştırma'' olarak nitelendirdi. Açıklamada, ''Ailelerin ve yöneticilerin, kızların yüksek öğrenim görmelerinde ısrar etmesi bu durumun değiştiğini gösteriyor'' ifadesi kullanıldı.

Bakanın sözlerinin kız öğrencilerin başarısını basite indirgediğini savunan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bu tür yorumlarla kız öğrencilerin bu başarıyı elde etmek için sarf ettiği çaba görmezden geliniyor. Oysa sınavda gösterdikleri başarı ileride onlara birçok iş imkanı sunacak.''

Açıklamada, Eğitim ve Öğretim Bakanının bu tarz açıklamalar yapmak yerine, erkek öğrenciler başarısız olurken kız öğrencilerin Son zamanlarda daha başarılı olmasının sebeplerinin araştırılması gerektiği de kaydedildi.
Kaynak: AA