Mahmud Osman: 'Kürt fobisinden kurtulmalısınız'

Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı parlamenteri Mahmud Osman konuştu. Iraklı Kürtlerin Türkiye için bir tehdit olmadığını söyleyen Osman'a göre, Türkiye Kürt fobisinden Kurtulmalı

Mahmud Osman: 'Kürt fobisinden kurtulmalısınız'
Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı parlamenteri Mahmut Osman, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Suriye'deki Kürtler üzerinde de etkili olduğunu öne sürdü. 'Suriye'deki sorun Kürtler değil, Esad' tespitini yapan Osman'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

ERBİL'DE SURİYE KÜRTLERİ KONUSUNDA UZLAŞILDI:

Sayın Barzani'nin Suriye'de bulunan Kürtler üzerinde etkisi ve Suriye'deki Kürt partileriyle de ilişkileri var. Oradaki Kürtlerin Esad hükümetinden ya da ortaya çıkan kaostan zarar görmesini istemiyor. Temmuzda Erbil'de yapılan ve Suriye'deki Kürt partilerinin de katıldığı toplantıda, Suriye Kürtlerinin kendi kaderini çizmesi konusunda uzlaşıldı.


BİRLEŞİK KÜRDİSTAN SÖZ KONUSU DEĞİL:

Birleşik Kürdistan ya da Kürt federasyonu söz konusu olamaz. Suriye, Irak, İran ve Türkiye ayrı ülkeler. Bu ülkelerde yaşayan Kürtler yakın ilişkide olabilirler. Sınırın diğer tarafında olmak bir şey fark ettirmez, çünkü aynı milleten insanlar; hepsi Kürt.


PYD İLE PKK DOST AMA:

Kürt partisi PYD ile Öcalan'ın partisi PKK dost 2 parti ama ayrılar. PYD, PKK'nin bir kolu değil. PYD'nin Türkiye için sorun olacağını düşünmüyorum. Suriye'deki Kürtlerin durumu Türkiye'deki Kürtleri etkiler. Ama Türkiye için bir tehdit oluşturmaz.


SURİYE'DEKİ SORUN ESAD:

Iraklı Kürtler de Türkiye'yi etkiliyor ama tehdit oluşturmuyor. Türkiye, Suriye Kürtleriyle ilgili çözümü zamana bırakmalı. Türkiye'nin artık Kürt fobisinden kurtulması gerekiyor. Suriye'deki en önemli sorun Esad hükümeti, Kürtler değil.

ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI:

Türkiye, Kürt sorunu için artık politik bir çözüm bulmalı. Bence Türkiye için en iyi siyasi hamle Öcalan'ın serbest bırakılması olur. Böylece barış için bir siyasi çözüm bulabilir. Daha çok insanın ölmemesi için Türkiye hükümeti sorumluluk almak zorunda.

DAVUTOĞLU YÖNETİMİ BİLGİLENDİRMELİYDİ

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kerkük ziyareti öncesi Irak Merkezi hükümetin Dışişleri Bakanlığı'nı bilgilendirmeliydi, o zaman böyle bir sorun yaşanmazdı. Sayın Davutoğlu'nun Kerkük ziyaretini diplomatik bir girişim olarak görmüyoruz.