"Kosova'nın Bölgede Bir Refah Unsuru Olmasını İstiyoruz"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Kosova'nın bölgede bir refah unsuru olmasını istediklerini söyledi.

Koru, çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunduğu Kosova'nın başkenti Priştine'de temaslarını AA muhabirine değerlendirdi. Priştine'deki temasları kapsamında Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hocay, Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Kosova Güvenlik Gücü Bakan Yardımcısı Beytuş Gaşi ve Türk kökenli Bakan Mahir Yağcılar'la çok yararlı görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, Türkiye ve Kosova diplomasi akademileri arasında ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Petrit Selimi ile mutabakat metnini imzaladıklarını söyledi.

İmzalanan bu mutabakat metniyle iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları arasındaki diplomatik ilişkilerin pekiştirileceğine inandığını belirten Koru, bu kapsamda Kosovalı genç diplomatların Türkiye'de eğitim göreceklerini, Türk diplomatların da Kosova'ya gönderileceklerini ve bu şeklide karşılıklı ziyaretlerin ve eğitimlerin sıklaştırılacağını kaydetti.

Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri ile yaptığı görüşmede, Priştine ile Belgrad diyalog süreci hakkında bilgi edindiklerini de belirten Koru, bu konuda ve aynı zamanda Kosova'nın bağımsızlığının perçinlenmesi için Türkiye'nin kendine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu bildirdiklerini aktardı.

Koru, Türkiye olarak Kosova'nın bölgede bir refah unsuru olmasını istediklerini ve Kosova'nın diğer ülkeler tarafından da tanınması konusunda çabaların devam ettiğini kaydetti.

Kosova'nın Türk Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılarla görüşmesinde ise Kosova'da yaşayan Türklerin durumu ve onların refahı için neler yapılabilir gibi konuları ele aldıklarını ifade etti.

Priştine Belediye Başkanı İsa Mustafa'ya yaptığı ziyarette de iki ülke arasında ekonomik iş birliği, belediyeler arası iş birliği gibi konuların ele alındığını belirten Koru, başkentte Türkiye'nin Büyükelçilik binası için arsa tahsisi konusunu, bütün muhataplarına olduğu gibi Mustafa'ya da illetiğini, yakında bunun çözüme kavuşmasını ve Türkiye'ye layık görkemli bir büyük elçilik binasının inşa edilmesini umut ettiklerini belirtti.

Naci Koru, Priştine'deki temasları kapsamında Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'ni ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın Kosova Koordinatörlüğü ile Sultan Birinci Murat Türbesi'ni de ziyaret etti.

Muhabir: İbrahim Arslan

Yayıncı: Ömer Çetres
Kaynak: AA