'Uyku sırasında öğrenmek mümkün'

Eğer yastığınızın altına bir ders kitabı koyarak uyursanız, beyninizin bazı denklemleri siz uyurken çözmeye çalıştığına inanıyor olabilirsiniz. Bilim insanları, en son araştırmalarında bu düşüncenin gerçek olabileceğini ortaya koyan bulgular elde etti.

'Uyku sırasında öğrenmek mümkün'
Yapılan Son araştırmalara göre, insan uyurken aldığı koku ve aynı anda duyduğu sesi bağdaştırıyor. Uyandıktan Sonra sadece sesi duyduğunda ise, koku aklına geliyor.

Önceleri, insanın her sabah “ölümden uyandığına” inanılırken, artık beynin uyurken de aktif olduğu, hatta öğrenebildiği öne sürüldü.

Uyku esnasında sözlü olarak öğrenmenin mümkün olup olmadığını konu alan deneylerden Sonuç alınamamasına rağmen, en Son deneyler, gün içinde öğrenilenlerin uyku esnasında beyinde pekiştiğine işaret etti. Bu noktadan yola çıkan bilim insanları, şimdi koku gibi başka gereçler kullanıldığında öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusuna cevap arıyor.

UYURKEN ALDIĞIMIZ KOKULARI HATIRLIYORUZ


Weizmann Enstitüsü 'nde yapılan bir deneyin Sonuçlarına göre, insan beyni, uyurken eş zamanlı olarak koklanan kokular ve dinlenen melodileri bağdaştırıyor. Uyku esnasında güzel bir koku eşliğinde dinletilen melodi, uyanıkken koku olmadan dinletildiğinde, denekler derin nefes alarak havayı içine çekiyor. Kötü kokuyla birlikte dinletilen melodiyi duyduklarında ise nefes alışverişleri kısalıyor ve denekler, koku olmamasına rağmen, kötü bir koku almışçasına rahatsız oluyor.

Yapılan ikinci deneyde ise deneklerin öğrendikleri tepkiyi sadece uyanıkken değil, uyurken de verdikleri görülüyor. Deneyde, öğrenilen tepkinin REM evresinde (uykunun rüya görülen safhası) daha etkin olduğu gözlense de, öğrenmenin uyanma saatimize iletilebilmesi için REM evresinin dışında da gerçekleşmesi gerektiği anlaşıldı.

“ÖLÜMDEN FARKLI”


Araştırmada yer alan Anat Arzi, Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada, “Beynin bilgiyi değerlendirme şekli inanılmaz. Bir zamanlar, uyku 'ölümün tersine çevrilmiş hali ' kabul edilirdi. Ancak uyurken beynimizin çalışmaya devam ettiği anlaşıldı. Artık uyurken öğrenebildiğimizi billiyoruz. Amaç, uykuda öğrenme limitinin ne kadar olduğu” dedi.

Deneylerde elde edilen bilgilerin yardımıyla, uyku apnesi gibi hastalıklar için de pratik tedaviler geliştirilmesi amaçlanıyor. Araştırmacılar ayrıca, beynin uyku ve koma sırasındaki bilinçsiz faaliyetlerini araştırmaya ve beynin sınırlarını aramaya devam ediyor.

Uyku esnasında öğrenmeyle ilgili Nature dergisinde yer alan bir diğer araştırmada, beynin geçmişteki bilgileri uyurken daha da pekiştirdiği doğrulandı. Ancak beynin yeni bilgileri ne kadar iyi kavradığı konusunda hala kesin bir Sonuç alınamadığı ifade edildi.