Güney Kore, Bombalanan Adayı Turizme Açıyor

Güney Kore, 2 sene önce Kuzey Kore’nin bombaladığı Yeonpyong Adası’nı tuzime açmaya çalışıyor.

Güney Kore, Bombalanan Adayı Turizme Açıyor
Güney Kore ile Kuzey Kore sınırındaki Yeonpyong Adası, geçtiğimiz senelerde bombalanmasıyla aniden dünya gündemine oturmuştu. İki ülkenin kıta sahanlığı sınırındaki çatışmadan ada halkı kötü etkilenmişti. 2 sivilin hayatını kaybettiği çatışma sırasında Güney Kore Hükümeti, adayı boşaltma kararı almıştı. Yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı Yeonpoyong Adası’nda 3 ay kadar güvenlik güçleri ve basın mensuplarından başka kimse kalmamıştı. Çatışma esnasında 40’dan fazla ev bombalardan nasibini almıştı.Çatışmadan sonra Güney Kore, Yeonpyeong Adası’nda her şeyin normale dönmesi için elinden geleni yapmaya gayret ediyor. Devlet, küçük bir kurşun dahi isabet eden evlerin onarımı veya yeniden inşası için yüzde yüz destek sağlarken, bombardıman sırasında bomba isabet etmese de hasar gören evlerin restorasyonu için yüzde 80 yardımda bulunuyor. Güney Kore Hükümeti’nin bu fonu sayesinde adadaki çok evi restore edilirken 30’a yakın ev ise yeniden inşa ediliyor. Kuzey Kore’nin adayı bombalaması ülkedeki vatanseverlik duygularını tetiklemiş durumda. Eskiden sevgililerin uğrak yeri olan Yeonpyong Adası, şu an bir çok okullar tarafından ziyaret yeri haline geldi. Özellikle liseli öğrenciler, öğretmenleri eşliğinde adaya geziler düzenliyorlar. Öte yandan bir çok üniversiteli öğrenci kulüpleri adaya gelerek, restorasyon çalışmalarına gönüllü olarak katılıyor.Güney Kore, aynı zamanda adanın geçmişte yaşadığı acılı günleri avantaja çevirmeye çalışıyor. Hükümet ve ada yönetimi, Yeonpyong Adası’nda farklı bir turizm stratejisi izliyor. Bombardımandan tamamiyle hasar gören ev sahiplerine daha güzel bir yerde yeni ev dikmesini rica eden devlet, ev yıkıntılarının etrafını büyük camlarla çevirerek ziyarete açacak. Öte yandan adada küçük ölçekte bir müze inşa ediliyor. Bombardımandan sonra adada çekilen resimlerin olacağı müzede aynı zamanda, bombalardan nasibini almış kalıntılar sergilenecek. Ayrıca adaya gezmeye gelen turistler için Kuzey Kore gözetleme tepesi de ihmal edilmemiş. Kuzey Kore’ye 11 kilometre uzaklıkta olan Yeonpyong Adası’nın en kuzeyindeki tepeye kolay çıkılması için geniş merdivenler ve tepede bir çok uzun mesafeli dürbünler hizmete girmiş durumda. Ada sakinlerinden Kim Yoo-seong, devletin kendilerine sahip çıkmalarından çok memnun olduğunu dile getirdi. 84 yaşındaki Kim dede, aynı zamanda Kore gazisi. Adanın bombalanması sırasında çok korkmadığını ifaden eden Gazi Kim, uzun süre evinden uzak yaşadığından dolayı rahatsız olduğunu dile getirdi. Adanın şu an bir çok yerinde inşaatların olduğunu söyeleyen Kim, her şeyin yoluna girmesinden hoşnut olduğunu söyledi.

“Eskiden buralara sevgililer gelirdi. Şimdi ise öğrenciler gençler geliyorlar. Gelip burayı görüp bilinçleniyor.” diyen Kim, “Devletin bize sahip çıkması çok güzel. Yüzde 80 yardımda bulunuyor. Bombardımanda evimin bütün camları kırılmıştı.” ifadelerini kullandı.Yeonpyong Adası Halk Konseyi Başkanı Kang Myung-sung ise yaraları biran evvel sarmak için gayret ettiklerini ifade etti.

Yaşanan olaylardan çok etkilendilerini söyleyen Konsey Başkanı Kang, ada sakinlerinden kimsenin başka bir yere taşınmadığına dikkat çekti. “Bombardıman sırasında 2 vatandaşımızı kaybettik. Aklımıza geldikçe üzülüyoruz.” diyen Kang sözlerini şöyle devam ettirdi: “Ama bu demek değildir ki, toprağımızı terk edeceğiz. Ada boşaltıldıktan sonra fire vermeksizin herkes geri döndü. Burası bizim vatanımız. Bombardımandan sonra ada sakinleri tek yürek oldu.”