Çorum Sağlık Müdürlüğü’nden “ambulans” Açıklaması

Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, Osmancık ilçesinde yaşanan ambulans sıkıntısı ile ilgili açıklama yaptı.

Çorum Sağlık Müdürlüğü’nden “ambulans” Açıklaması
Çorum’da 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin il merkezinde 3, ilçelerde ise 14 istasyon olmak üzere toplam 17 istasyonda 44 ambulans ile yürütüldüğünün belirtildiği açıklamada,Osmancık ilçesinde ise 112 Acil Sağlık Hizmetleri halen 1 istasyon ile sürdürüldüğü bildirildi.

İstasyonda 2 doktor, 3 Paramedik ve 10 Acil Tıp Teknisyeni olmak üzere toplam 15 sağlık personeli görev yaptığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Bu istasyonumuzda 1 adet tam donanımlı 2010 model 4x4 özellikli acil yardım ambulansı hizmet vermektedir. Ayrıca Osmancık Devlet Hastanesinde ise yine tam donanımlı 2 adet 2007 model acil yardım ambulansı bulunmaktadır. Toplamda Osmancık ilçesinde 3 adet 112 ambulansı bulunmakta olup acil sağlık hizmetleri bu ambulanslarla yürütülmektedir.Osmancık ilçemizin bulunduğu bölgede ise (Osmancık, Laçin, Kargı, Hacıhamza, Dodurga) toplam 5 adet 112 istasyonunda 9 tam donanımlı 112 ambulansı ile hizmet verilmekte olup bölgede ambulans sıkıntısı bulunmamaktadır.

İl genelinde 2012 yılı Ocak ve Ağustos ayları arasında toplam 17 bin 792 acil yardım talebine ambulans ile çıkış yapılmıştır. Osmancık ilçemizde ise yıl içerisinde ambulans ile çıkış yapılan vaka sayısı toplam bin 229’dur. Vakalara Osmancık ilçe merkezinde ortalama varış süresi 4.1 dakikada Osmancık kırsalında ise 17 dakika olarak gerçekleşmiştir. (Sağlık Bakanlığımızca ön görülen vakalara azami varış süresi şehir merkezlerinde 10 dakikada, kırsalda ise 30 dakikadır).

Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğinin 11. maddesinde 112 Acil Yardım İstasyon yerlerinin belirlenme kriterleri açıklanmış olup istasyonlar açılırken, hizmet sunulması planlanan hedef nüfusun azami elli bin kişi olması, ulaşım imkanlarının güçlüğü, acil yardım gerektiren olayların sıklığı, trafik ve iş kazaları sayısı ve benzeri olayların sıklığı kriter olarak kullanılmaktadır.

Osmancık ilçemizin nüfusu 2011 yılı TUİK verilerine göre 44 bin 686 olarak belirlenmiştir. Ayrıca Karadeniz Bölgesini İstanbul ve Marmara bölgesine bağlayan D-100 karayolu Osmancık ve Kargı ilçelerimizden geçmekte olup bölgede nüfus ve trafik yoğunluğu oluşturmakta ve vaka sayılarını artırmaktadır. Bu sebeple İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından 2012 yılı Şubat ayında Osmancık ve Kargı ilçelerinin arasında Hacıhamza beldesi sınırlarında D-100 karayolu üzerinde A2 tipi Acil Yardım Hizmetleri İstasyonu hizmete başlatılmıştır. Bu İstasyonun açılmasıyla Kargı ve Osmancık ilçelerindeki vaka yoğunluğunu azalmış, halkımıza daha hızlı ve etkin 112 acil sağlık hizmeti verilmesi sağlanmıştır”
Kaynak: İHA