Türk Vatandaşı Tutuklandı, 2 Çeçen'in Gözaltı Süreleri Uzatıldı

İspanya'nın güneyindeki Cadiz kentinde düzenlenen operasyonlarda, terör saldırısı hazırlığında oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişiden, Türk vatandaşı C.Y, tutuklandı.

El Kaide örgütü üyesi oldukları iddia edilen 2 Çeçen ve 1 Türk vatandaşı, Madrid'deki Ulusal Mahkeme'de hakim karşısına çıkarıldı. Evinde patlayıcı madde ele geçirilen C.Y, Hakim Pablo Ruz'un kararıyla ''terörizm saldırısıyla son bulma şüphesi olan patlayıcı maddeleri bulundurduğu'' iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu.

Ulusal Mahkeme kaynaklarından basına verilen bilgide, 7 yıldır Cebelitarık'ta yasal olarak yaşayan, bir inşaat firmasında mühendis olarak çalışan, Faslı bir kadın ile evli ve çocuk sahibi olan C.Y'nin verdiği ifadelerde, bulunan patlayıcı maddelerden haberdar olmadığını söylediği ve ''Evde aramalar yapılırken ben yoktum, herhangi biri onu koymuş olabilir'' dediği bildirildi.

C.Y'nin ayrıca evinden çıkan 3 model uçağı ''Kişisel olarak ilgim var ayrıca hobby olarak çocuğuma aldım'' diyerek açıkladığı bildirildi.

Savcı tarafından El Kaide üyesi olmakla da suçlanan C.Y'nin yöneltilen iddiaları reddettiği açıklandı.

Bu arada hakim Ruz, yakalanan diğer 2 kişinin gözaltı süresini gelecek pazar gününe kadar uzatarak, soruşturmalarına devam etme kararı verdi. Çeçen uyruklu olan ve 1'i Rus pasaportu da taşıyan M.A. ve A.A'nın daha önceden İspanya'dan siyasi sığınma talep ettiği ancak olumsuz sonuç aldıkları belirtildi. Zanlılardan birinin Fransa'dan da siyasi sığınma talep ettiği bilgisi verilirken, soruşturmaya Fransız bir hakimin de katıldığı söylendi. Geçen çarşamba günü Cadiz'den İrun'a giden bir otobüse binerken yakalanan iki Çeçen'in, ''Siyasi sığınma talebimiz İspanya'da tanınmadığı için şansımızı Fransa'da denemeye gidiyorduk'' diyerek kendilerini savundukları ifade edildi.

3 saat süren soruşturma sırasında C.Y'nin, M.A. ve A.A.'yı Türkiye'den tanıdığını ve siyasi sığınma başvuruları sonuçlanana kadar evinde misafir ettiğini söylediği kaydedildi.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA