Kastamonu Entegre, Dünyaya Açıldı

Tataristan Orman Bakan Yardımcısı Rahmil Mahmudov, Kastamonu Entegreyi ziyaret etti.

Kastamonu Entegre, Dünyaya Açıldı
Fabrikayı geçen Bakan Yardımcısı Mahmudov, Kastamonu Entegreye hayran kalırken, ülkesine yapılacak yatırım içinde büyük mutluluk duyduklarını söyledi

Tataristan Orman Bakanı Nail Magdeyev’in rahatsızlığından dolayı gelemezken yerine gelen Bakan Yardımcısı Rahmil Mahmudov, Kastamonu Entegreye gezerken hayranlığını gizleyemedi. Mahmudov ve beraberindeki heyet, Kastamonu Entegre’nin Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikasında çeşitli incelemelerde bulunarak, teknik personeller tarafından bilgiler aldı. Bakan Yardımcısı Mahmudov, anlatılanla görülenler arasında çok büyük farklar olduğunu belirterek, “Üretim kültürünüz, temizliğiniz, çalışanlarınıza verdiğiniz değer beni çok etkiledi” dedi.

"KASTAMONU ENTEGRE’NİN HEDEFİ DÜNYA MARKASI OLMAK"
Tataristan’ın uzakta olmasına rağmen her zaman ilgi duydukları ülke konumunda olduğunu ifade eden Kastamonu Fabrikalar Direktörü Enes Koç, “Son bir yıl içinde 350 milyon dolarlık üç tane yurt içi ve yurtdışı olmak üzere büyük tesislerimizi devreye almış olduk. Bundan 4-5 yıl önce ilk 500 firma arasında 58’nci sırada iken şimdi 52’nci sıraya kadar yükseldik. Şu anda 850 milyon dolar civarında ciromuz var. Bu yıl içinde hedefimiz 1.1 milyar dolar. Önümüzde ki 4-5 yıl içerisinde bu yatırımlarımız komple biterse 1.8 milyar ciroya ulaşmak istiyoruz” dedi.

İlk olarak Tataristan’daki fabrikaya faaliyete geçirmek istediklerini kaydeden Koç, “Türkiye’de bir fabrika daha yapacağız. Romanya’da bir MDF tesisi düşünüyoruz. Bulgaristan’da OSB tesisi düşünüyoruz. Bosna Hersek yatırımlarımızı biraz daha geliştiriyoruz. Biz 1.8 milyar ciroyu yani 5.5 milyon metreküp yıllık üretimi gerçekleştireceğiz. Romanya’dan Hindistan’a kadar üçüncü büyük üretici olmayı hedefliyoruz. Ciromuzun yüzde 25’i yurtdışı gelirlerinden oluşuyor. Biz bu cironun yüzde 50 yurtdışı yüzde 50 yurtiçi olarak ciro hedefliyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Koç, 20 yıl önce bütün teknolojiyi yurt dışından aldıklarını belirterek, şuanda bütün teknolojiyi Türk Mühendislerinden karşıladıklarını söyledi.

Koç, fabrikada bulunan ana makineler dahil hepsini Türk mühendislerinin yaptığını vurguladı.

"TATARİSTAN, FABRİKANIN KURULMASINI BÜYÜK HEYECANLA BEKLİYOR"
Tataristan Orman Bakan Yardımcısı Rahmil Mahmudov ise, “Tataristan federasyonu başkanı olarak sizin fabrikanızı gezmeye nasıl çalıştığınızı görmeye geldik. Tataristan’da Kastamonu Entegre’nin çok büyük bir fabrikası kuruluyor. Tataristan Rusya’nın orta kesimidir. Tataristan büyük petrol üretimi ve ziraat imkanlarına sahiptir. Bizim orman sanayide sorunlarımız var. 2005 yılında bu projenin ilk temelini atmak için bir araya geldik. Anlatılanla görülenler arasında çok büyük farklar var. Üretim kültürünüz, temizliğiniz, çalışanlarınıza verdiğiniz değer beni çok etkiledi. Kastamonu Entegre’nin Tataristan’da hammadde tedarik kısmında biz bulunacağız. Yangın önlemleri ve iş güvenliği konusunda önceden görüp bazı kararlar almışsınız bu bizim için çok önemlidir. Size sağlık diliyorum hasta olmayın. Bu yatırım Tataristan’ın kendi inisiyatifiyle oldu. Cumhurbaşkanının ricasına Kastamonu Entegre teşrif etti” dedi.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK MDF FABRİKASI OLACAK"
Tataristan’a kurulması planlanan MDF fabrikasının dünyanın en büyük fabrikası olma özelliği taşıyacağını vurgulayan Kastamonu Entegre Genel Müdürü Haluk Yıldız, “Fabrikada 72 hektar alan üzerine kurulu 2 bin metrekare kapalı alan olacak. Yerel personel istihdam edilmeye başlandı. Önümüzdeki Eylül-Ekim ayı içersinde üreteme geçmeli planlıyoruz” diye konuştu.

Yıldız, “Şirketimiz ismini bu şehirden alıyor. Biz Tataristan ile tanıştığımızda güven gördük ve sizi sevdik. Yatırımlarımız çok büyük bunlarda risk alamayız. Tataristan’da yapılacak fabrikamız Kastamonu fabrikasından daha modern ve kapasite olarak yüzde 30 daha büyük olacak. Tataristan’da MDF yatırımının ardından yonga levha ve OSB yatırımı yapacağız. Hammadde sıkıntısı yaşamazsak Tataristan’da ki tesis Kastamonu Entegre’nin en büyük tesisi olacak. 7 yıl içinde planladığımız yatırımları yaparsak oradaki lokasyon dünyanın en büyüğü haline gelecektir. Tataristan fabrikasını yaklaşık bir yıl sonra faaliyete geçireceğiz. Sizin verdiğiniz destekler hem ülkeniz açısından hem de bizim açımızdan çok önemlidir. Tek düşündüğümüz nokta kışın Tataristan çok soğuk oluyor bu kış bu işi nasıl yaparız tecrübe edineceğiz. Kastamonu Entegre olarak mevcut sunta fabrikasının kaldırılmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Yıldız,”Mevcut fabrika gündemimizde. Fabrikanın eski parçalarını değil sadece modernize ettiğimiz kısımları taşımayı düşünüyoruz. Bu taşıma işlemi yaklaşık 2-3 yıl içinde biter. Fabrika taşınmasının ardından fabrikanın yer aldığı arsa ile ilgili görüşlerini aktaran Yıldız, Kastamonu Entegre olarak arsa yatırırımız öncelikli değil. Önceliğimiz modernize bir şekilde taşımayı yapmak” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI’NIN ZİYARETİ SONRASI YATIRIM GERÇEKLEŞTİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Tataristan ziyareti sonrası yapılan protokol çerçevesinde yatırım yapma kararı aldıklarını açıklayan Yıldız, bu konuda Tataristan hükümetinin üzerine düşen her görevi yerine getirmeyi taahhüt ettiğini ve karşılıklı sözlerin tutularak yatırımın en kısa sürede gerçekleşeceğini kaydetti.

FABRİKA İÇİN GEREKLİ ALT YAPI HAZIRLANDI
Tataristan’a açılacak fabrikaya hammadde taşınması için gerekli altyapıyı hazırladıklarını ifade eden Tataristan Orman Bakan Yardımcısı Rahmil Mahmudov, “Burada çalışan insanların işe vermiş oldukları önem ve iş güvenliği bizi memnun etti. Böyle bir fabrikanın Tataristan’da olacağına hala inanamıyoruz. İnşallah daha çok gelişirsiniz. Böyle bir Türk ulusuna sağlık sıhhat diliyorum. Siz yeter diyene kadar biz size hammadde taşımaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ziyarette Tataristan Orman Bakan Yardımcısı Rahmil Mahmudov, Vali Bektaş’a yöresel fes ve çeşitli hediyeler takdim etti. Vali Bektaş ise Mahmudov’a Kastamonu’ya özgü yöresel ürünlerden hazırlanan sepeti verdi .
Kaynak: İHA