'Batılıların Sundukları Demokrasi Bize Uygun Değil'

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen uluslararası bir konferansta konuşan Kazakistan Strateji Araştırma Enstitüsü Başkanı Bolat Sultanov, Batılı devletlerin Orta Asya için sundukları demokrasinin bu ülkeler için henüz uygun olmadığını söyledi.

Kazakistan’ın ve Özbekistan’ın işbirliğinin “Dünü, Bugünü ve Yarını” adlı konferansta konuşan Bolat Sultanov, bölge ülkeleri için şuanda en uygun yönetim biçiminin devlet başkanlığı sistemi olduğunu belirterek, Batılı devletlerin bu coğrafyaya sundukları demokrasinin yine Batılı devletlerin çıkarlarına hizmet edeceğini ifade etti.

2012 yılının sonlarına doğru dünyadaki bazı jeopolitik durumunlarda değişiklikler olabileceğini gözlemlediklerinin altını çizen Sultanov, çok merkezli bir dünyanın oluşmasının çok net bir şekilde kendini iyice hissettirdiğini vurguladı.
Batılı devletlerin sürekli kullandıkları demokrasi sözcüğünün kendi çıkarlarına dokunduğunda bu ifadenin sözde kaldığını söyleyen Bolat Sultanov, "Demokratik rejimin Orta Asya ülkelerinde hızlandırma süreci bu ülkelere zarar verecektir.” dedi.

Kazakistan ve Özbekistan gibi bu coğrafyada güçlü iki devletin kaderlerinin bir başka ülke veya ülkeler tarafından çizilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Sultanov, Devlet Başkanlığı sisteminin bu coğrafya için en uygun bir yinetim biçimi olduğunu dile getirdi.