Manisa’nın Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 500 Milyon Doları Geçti

Manisa Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’nın çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının 500 milyon doları geçtiğini söyledi.

Manisa’nın Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 500 Milyon Doları Geçti
2010-2011 sezonunda tescil edilen 355 bin ton çekirdeksiz kuru üzümün 205 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Özkasap, geçen sene kuru üzüm ihracat rakamının 473 milyon dolar olduğunu hatırlattı. 2011-2012 çekirdeksiz kuru üzüm satışlarının devam ettiğini aktaran Özkasap, şu anda Manisa’nın çekirdeksiz kuru üzüm ihracat rakamının 500 milyon dolarlık gelir çıtasını aştığını kaydetti.

Çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin olumlu ya da olumsuz hava koşullarının getirdiği etkilere göre her sene değişiklik gösterebileceğini dile getiren Özkasap, “Ancak miktar ne olursa olsun artan kalitemiz ve pazarlama değerimizle üzümümüz her zaman pazarlanabilmektedir. Bunun en önemli göstergesi ihracatçı üyelerimizin göstermiş olduğu başarıdır.” dedi.

Manisa Ticaret Borsası toplantı salonunda, 2012-2013 çekirdeksiz kuru üzüm ilk ürün töreni düzenlendi.

Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, burada yaptığı konuşmada, Manisa Ticaret Borsası tarafından geleneksel olarak düzenlenen, her sene ayrı bir heyecanla bekledikleri ilk çekirdeksiz kuru üzüm törenini düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Manisa’da çekirdeksiz kuru üzümün en önemli üretim sembollerinden biri olduğunu belirten Özkasap, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizin en önemli tarımsal döviz girdileri arasında olan çekirdeksiz kuru üzümün her sene ortalama yüzde 90’ı Manisa’da üretilmektedir. İster üretici olalım isterse tüccar ya da ihracatçı, üzüm konusunda Manisa’da aynı zincirlerin parçaları olmak bu işi hep birlikte sahiplenmektir. Bu şehrin tüccarının da sanayicisinin de üzüm bağları vardır. Üretmenin zorluğunu bilir. Bağcının da tüccarlık bilinci vardır, kalitenin önemini ve arz-talep dengesini gözetmeyi bilir. Bu kıymetli mahsulü üretici, tüccar, ihracatçı hep birlikte ekonomik varlığa dönüştürür. Bereket ve kazançta kaygı ortaktır.” Manisa Ticaret Borsası’nın işlem ticaret hacminin bir önceki seneye göre yüzde 40 arttığı bilgisini veren Özkasap, “939 milyondan işlem hacmimiz 1.300 milyar TL’ye yükselmiştir. Borsada işlem hacimlere göre yapılan değerlendirme Türkiye genelinde bütün borsalar arasında pek çok tarım ilini geride bırakarak 30. sıradan 20. sıraya yükseldi. Ege Bölgesi’nde ilk üçün içerisindeyiz. Bu başarı bütün üyelerimizin başarısıdır.” şeklinde konuştu.

Vali Halil İbrahim Daşöz de Manisa dışında Manisa üzümünün İzmir üzümü olarak bilindiğini, ama çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 90’ına yakınını Manisa ilinin gerçekleştirdiğini kaydetti.

Manisa’da yaklaşık 100 bine yakın ailenin bu sektörde çalıştığını aktaran Vali Daşöz, şunları ifade etti: “Üzüm ilimiz ekonomisi içerisinde bir milyar dolarlık katma değeriyle gerçekten hem bir geçim kaynağı hem de bir gurur timsalimiz. Bu üretimi gerçekleştiren bütün üreticilere, onlara destek olan bütün unsurlarımıza teşekkür ediyorum. Tabi üretim kadar bunların pazarlanması ve değerlendirilmesi de önemli. Aslında bir ekonomik faaliyetin sürdürülebilir olması da üretimle birlikte pazarlanma satışının mümkün olmasıyla bir araya gelebilmektedir. Bu bakımdan bu sektörde ticaret yapan, ihracat yapan bütün kuruluşlarımıza da teşekkür ediyorum. Böylesine önemli hem besin değeri yüksek hem de katma değeri yüksek bir ürünü üretmekte ne kadar büyük bir iş yaptığımızı bilmeliyiz ve bununla gurur duymalıyız.” Konuşmaların ardından Ticaret Borsası’na, Aşağı Çobanisa beldesinden ilk kuru üzümü getiren üretici Cemil Tükenmez’in kuru üzümü sembolik olarak açık artırmayla satıldı. Açık artırmada Cemil Tükenmez’in üzümünün kilosunu 260 TL’ye Ticaret Borsası aldı. Daha sonra Vali Halil İbrahim Daşöz, üretici Cemil Tükenmez’e üzüm ürünlerinden oluşan bir paket hediye etti. Törene Vali Daşöz’ün yanı sıra Belediye Başkan Vekili Hüseyin Köroğlu, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, CHP Milletvekili Özgür Özel, Emniyet Müdürü Yunus Çetin, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Sait Türek, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, çok sayıda davetli ve üreticiler katıldı.