Okul Bahçeleri ve Caddelerde Ayçekirdeği Kurutuyorlar

Bursa'nın İnegöl ilçesinde Trafik Komisyonu tarafından çevre yolunda ayçekirdeği kurutulmasının yasaklanması üzerine çiftçiler mahsullerini bu yıl pazar yerleri, caddeler ve okul bahçelerinde kurutmaya başladı.

Okul Bahçeleri ve Caddelerde Ayçekirdeği Kurutuyorlar
Önceki yıllarda Ahmet Türkel Çevre Yolu'nun Bedre deresi mevkiinden İtfaiye Müdürlüğü merkez binası kavşağına kadar olan kısmında ayçekirdeklerini kurutan çiftçiler bu yıl farklı yerlerde ayçekirdeklerini kurutuyor. Yıllık 3 bin tonu çerezlik, bin tonu da yağlık olmak üzere toplam 4 bin ton ay çekirdeği üretilen İnegöl'de, geçtiğimiz yıllarda çekirdeklerini kurutacak yer bulamayan üreticilerin başvurusunun ardından İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile İnegöl Mobilya Sanayi Bölgesi arasında ulaşımı sağlayan Ahmet Türkel Çevre Yolu'nun bir bölümü trafiğe kapatılıyordu.

Yetkililerden destek beklediklerini ifade eden üreticiler, "İşimiz açısından biraz daha anlayış bekliyoruz. İnegöl'ün çekirdeği Türkiye'de tutuluyor. Çekirdek üretimini daha profesyonel şekilde yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Üreticilerin artık bu duruma alışması gerektiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Yaklaşık bir yıl önce İlçe Trafik Komisyonu tarafından alınan karar bize iletildi. Biz de bu kararı çiftçilerimize tebliğ etti. Gerekli ikazda bulunduk. Bu yıl Ahmet Türkel Çevre Yolu'nda ayçekirdeği kurutmak kesinlikle yasak. Kurutmaya çalışanlara da kanunlar gereği cezai müeyyide uygulanacak" dedi.

Çevre yolunun yasaklanmasıyla beraber yaşanan kurutma yeri sıkıntısı üzerine çiftçilere kurutma çadırı tavsiye eden Çelik, kurutma çadırının sağlıklı kurutma için önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA