İTO Başkanı Murat Yalçıntaş Açıklama Yaptı

Türk iş dünyasının Nepal'deki ilk üst düzey temasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, Nepal Başbakanlığı'na bağlı Yatırım Promosyon Ajansı'nın davetlisi olarak başkent Katmandu'ya giden Yalçıntaş, Nepal Başbakanı Baburam Bhattarai ile görüştü. Görüşmede, Nepal ve Türkiye arasında ticaretin geliştirilmesi ve işbirliği imkanları ele alındı.

Yalçıntaş, Başbakan Bhattarai'ye Katmandu'da İTO olarak bir Türk Ürünleri Sergisi açma ve eş zamanlı olarak bir yatırım konferansı düzenleme önerisinde bulundu.

Türkiye'nin özellikle havayolu sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, ''THY başta olmak üzere Türk havayolu şirketleri İstanbul'dan Katmandu'ya direkt seferler başlatırsa, iki ülke turizmi de ticareti de artar'' dedi.

Nepal Başbakanı Bhattarai'yi Türkiye'ye davet eden Yalçıntaş, şunları kaydetti:

''Türk iş adamları Nepal'de birçok sektörde iş yapabilir. Nepal, Çin ve Hindistan arasında çok stratejik konuma sahip. Hindistan'la serbest ticaret anlaşmaları var. Burada birinci yatırım konusu hidroenerji. Nepal, hidroenerji kaynakları açısından dünya üçüncüsü. İkinci sırada turizm var. Everest Dağı'na da ev sahipliği yapan ülkenin turizm olanakları çok geniş ama bilinmiyor. Nepal'de özel hastaneler de giderek yaygınlaşıyor. Türk girişimcisi 30 milyon nüfuslu Nepal'de hastaneler açabilir. Nepal, ayrıca altyapı, tarım ve madencilik sektörlerinde de ciddi yatırımlara açık.''

Nepal Başbakanı Bhattarai ise Türkiye'yi Avrupa'nın Batı'ya açılan en işlek kapısı olarak gördüklerini vurgulayarak, ''Türkiye'nin adını son yıllarda giderek daha çok duyuyoruz. Güçlü bir ekonominiz ve insan potansiyeliniz var. Türkiye çok önemli bir ülke. Bize düşen, ilişkilerimizi güçlendirerek karşılıklı ticaretimizi artırmaktır. Ticaretin başlaması için bu ziyaretleri çok önemsiyoruz. Bu ziyaret iki ülke ilişkilerinin mihenk taşı olacak'' ifadelerini kullandı.

Yalçıntaş ve beraberindeki İTO heyeti, Nepal Başbakanlığı'na bağlı Yatırım Ajansı CEO'su Radesh Pant, Nepal Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Suraj Vaidya ile de görüştü. Görüşmelerde Nepal'den ticari heyetlerinin de İstanbul'a gelmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Nepal Sanayi Konfederasyonu Başkanı Binod Chaudari'ye yapılan ziyarette ise işbirliği protokolü imzalandı.

Görüşmelere İTO Meclis Üyesi Necmi Sadıkoğlu ve Nepal'in İstanbul Fahri Başkonsolosu Prof. Dr. Fatma Günseli Malkoç da eşlik etti.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA