Kindos Antik Kenti’nde 1800 Yıl Önce Soygun Yapılmış

Datça’da bulunan Kindos Antik Kenti’nde yapılan çalışmalarda tarih talancılarının tarihten bu yana olduğu ve günümüzde olduğu gibi asırlar önce de antik mezarlara soygun girişimleri yapıldığı belirtildi.

Kindos Antik Kenti’nde 1800 Yıl Önce Soygun Yapılmış
Yazı Köy Tekir Burnu’ndaki Knidos Antik Kenti’nde Marmaris Müze Müdürlüğü Başkanlığında ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç Dr. Ertekin Doksanaltı denetiminde sürdürülen kazılarda 1800 yıl önce gerçekleşmiş bir mezar soygunu tespit edildi.

2012 yılı kış mevsiminde kaçakçılar tarafından soyulmaya çalışılan ve kısmen tahrip edilen 30 metre çapındaki yuvarlak tholos tipi anıtsal mezarda kurtarma kazılarının devam ettiğini belirten yetkililer yaklaşık 1800 yıl önce yaşamış mezar soyguncularının daha hızlı davranarak mezarı talan ettiklerini belirttiler. Marmaris Müze Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi Arkeologları tarafından yapılan çalışmaları heyet üyesi Doç Dr. Ertekin M. Doksanaltı "Günümüz kaçakçılarından yaklaşık 1800 yıl önce yaşamış mezar soyguncularının daha hızlı davranarak mezarı talan ettiklerini belirlenmiştir. M.Ö. 4. yüzyılın sonlarına tarihlenen yani yaklaşık 2300 yıllık olduğu belirlenen anıt mezarın ilk sahiplerinin gömülmelerinden 350 yıl sonra M.S. 2. yüzyılda yaşayan mezar soyguncuları, ana kayaya oyulmuş mezar odasına girerek mezar hediyelerini yağmalamış, mezar sahibinin ölümünden sonraki yaşamında kullanması için bırakılan kapları ve özel eşyaları soyguncular tarafından kırılmış, dağıtılmış vaziyette bulunmuştur. Mezarı yağmalayan soyguncuların hırsızlık sırasında kullandıkları ve kaçarken mezarda unuttukları düşünülen pişmiş topraktan bir kandil kazı çalışmaları sırasında bulunmuştur. Hırsızların soygundan hemen sonra hızla ve panikle mezardan kaçtıklarını düşündüren diğer bir bulgu ise çaldıkları değerli eşya arasından düşürdükleri anlaşılan 1mm ölçüsünde altın elbise süsü parçacığıdır” diyerek anlattı.

Antik dönemin en büyük nekropollerinden birine sahip olan kentte çok sayıda anıtsal mezar yapısı bulunduğunu ve yapılan araştırmalar bu mezarların büyük bölümünün daha antik dönemde soyulup yağmalandığını gösterdiğini belirten Doç. Dr. Doksanaltı “Buna karşın günümüzde hala daha kaçakçılar tarafından soyulmaya çalışılan anıtlar, bu yüzden insan kaynaklı tahribata ve yıkıma uğramaktadır” diye konuştu.

Marmaris Müze Müdürü Esengül Yıldız Öztekin ise “Uzun yıllar herhangi bir araştırma yapılmayan kentte bu süreçte illegal kazı teşebbüslerinde bulunulmuş ve Marmaris Müzesi Müdürlüğü, İlçe Jandarma komutanlığı ve Emniyet güçleri Kaçakçılık faaliyetleriyle başarıyla mücadele etmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılında vermiş olduğu çalışma izni ile Marmaris Müzesi Başkanlığında ve Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün katılımıyla başlatılan çalışmalarla antik kente tekrar canlılık ve hareket kazandırılırken Knidos’a bir kez daha sahip çıkılmıştır. 2012 yılı çalışmaları arasında Tholos mezardaki kurtarma kazısı dışındaki en önemli bölümünü kentin kültürel buluşma noktası olan Dionysos terasındaki faaliyetler oluşturmaktadır. Dionysos Tapınağı, giriş kapısı (propylon), Stoa yapısı ve sütunlu galeriden oluşan bu terasta sütunların tekrara ayağa kaldırılması ve genel bir yenileme çalışmasının alt yapısı 2012 yılı içinde hazırlanırken, iki ayda yaklaşık 70 bin yerli ve yabancı turistin gezdiği Knidos’un özellikle bu bölümünde çevre düzenlemesi çalışmaları sürdürülmektedir” ifadelerine yer verdi .
Kaynak: İHA