Kazakistan’da Bayram Coşkusu Sokaklara Sığmadı

Kazakistan’da Ramazan Bayramı coşkusu sokaklara taştı.

Bir aylık oruç ibadetinin ardından Ramazan Bayramı ' na ulaşan yedisinden yetmişine herkes sabahın erken saatlerinde Bayram Namazı için camilere koştu . Camileri dolduran binlerce Kazak namazların kılınmasının ardından cami avlusunda birbirleri ile bayramlaştılar . Eski Başkent Almatı ' da özellikle Merkez cami yetersiz kalınca yüzlerce kişi , namazını cami avlusunda kıldı .
Irk , dil , ve renk ayırımı yapmadan omuz omuza veren binlerce insan , bayram namazlarını eda etti . Açık alanları namaz için mesken eden insanlar , namazın akabinde getirilen tekbire eşlik etti ve okunan Kur - an ' ı Kerim ' i dinledi . Namazın ve tekbirlerin ardından eller açılıp , ülke ve tüm müslümanların saadeti için dua edildi . Bayram Namazı öncesi cemaate vaaz eden Kazakistan Diyanet İşleri Başkanı Absettar Derbisali , bayramların bütün müslüman toplumlarında olduğu gibi Kazak toplumunda da barış ve kardeşlik anlamına geldiğini belirterek bu günde bütün küslerin ve dargınların barışması gerektiğini söyledi .

Kazakistan’ın bağımsızlığından bu güne kadar inanç konusunda ciddi mesafeler aldığının altını çizen Derbisali , ilk yıllarda bütün Kazakistan’da 63 olan cami ve mescid sayısının 2012 yılında 2 bin 300 olduğunu belirtti .

Kazakistan’da 140’a yakın farklı milletten insanların bulunduğunu ve bütün bu toplumların kardeşçe bir arada yaşadığına dikkat çeken Derbisali , bu kardeşliğin ve birliğin bozulmaması için dua etti .