İyte, Facebook Üzerinden Kütüphane Hizmeti Sunuyor

Geleceğin mobil teknolojileri üzerine kurulu olduğu bilinciyle her türlü bilimsel ve teknik gelişmeyi takip eden İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, kullanıcılarına Facebook hesaplarında iken de kütüphane hizmetlerinden faydalanma imkanı sundu.

İyte, Facebook Üzerinden Kütüphane Hizmeti Sunuyor
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal, “Teknoloji ile birlikte kullanıcı alışkanlıklarının da değiştiğine vurgu yaparak, kütüphane hizmetlerini 'Y nesli, internet nesli, Y kuşağı, dijital nesil' gibi adlarla da anılan yeni neslin ihtiyaçlarına göre farklılaştırmak gerektiğini, aksi takdirde kullanıcıya ulaşmanın mümkün olamayacaktır. İstedikleri şeyi, istedikleri zaman, istedikleri yerde elde edip, kişisel ihtiyaç ve arzularına göre şekillendiren, vakitlerinin çoğunu sosyal paylaşım sitelerinde geçiren bir internet nesli söz konusu. Biz de hizmetlerimizi bu yeni kullanıcı profiline göre farklılaştırıyoruz. Kullanıcılarımızın; kütüphane ile ilgili tüm haberleri, yenilikleri anında takip ederek, hizmetlerimizden yararlanabilmeleri için facebook ve twitter hesaplarımızı aktifleştirdik. Türkiye’nin en kapsamlı mobil web sitesini kullanıma sunduk. Akıllı telefon ve mobil cihazlardan kütüphane web sitemizin mobil versiyonu kullanılabiliyor. Kullanıcılarımız IOS ve Android işletim sistemli telefonlarına ve mobil cihazlara "BookMyne" uygulamasını indirerek her türlü işlemi gerçekleştirebiliyor. Son olarak; kullanıcılarımızın facebook hesaplarında iken, kütüphane hizmetlerimizden faydalanabilmelerine imkân sağladık” dedi.

İYTE Kütüphanesi'nde bulunan tüm kaynakların, kütüphane web sitesi üzerinden olduğu gibi, facebook erişimi sırasında da taranmasını sağlayan bir arayüz sayesinde; kullanıcılar kütüphaneye gelmeden, facebook üzerinden kütüphane hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Kullanıcılar facebook hesaplarında iken; - Kitap taraması yapabiliyor, - Okumak istediği kitap eğer başka bir kullanıcının üzerinde ise ayırtma işlemi yapabiliyor, - Ödünç aldığı kitapları görebiliyor ve süresini uzatabiliyor, - Ödünç aldığı kitapları geri vermeyi geciktirdiği durumlarda ödemesi gereken ceza miktarını görebiliyor ve kredi kartıyla ödeme yapabiliyor, - Elektroniği olan kitapları indirip, okuyabiliyor, - Bu uygulamayı arkadaş listesindekilerle paylaşabiliyor ve bu şekilde arkadaşları kütüphaneden aldığı ya da okuduğu kitapları görebiliyor.

Açık erişimle ilgili Avrupa Birliği Projelerinden “OpenAIREPlus” (Avrupa’daki Araştırmalar için 2. Nesil Açık Erişim Altyapısı) isimli projenin ortaklarından olan Daire Başkanı Gültekin GÜRDAL son olarak, ”İYTE Kütüphanesinin Avrupa’nın seçilmiş kütüphaneleri arasında yer aldığını, kütüphanecilik alanında dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, kullanıcıların değişen ihtiyaçlarına göre yeni hizmetler sunmaya devam edeceklerini” söyledi.

Kaynak: İHA