“Et ve Balık Kurumu Sağlıksız Et Kesmemiş ve Satmamıştır”

Hastalıklı hayvanları keserek piyasaya sürdüğü iddia edilen Et ve Balık Kurumu'nun Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Sakarya kombinasında basın mensupları ile bir araya geldi.

“Et ve Balık Kurumu Sağlıksız Et Kesmemiş ve Satmamıştır”
Ulubaş, “EBK kesinlikle hastalıklı hayvan kesmemiştir. Bu iddianamede de yer almıyor” dedi.

Et ve Balık Kurumu'nun faal durumda bulunan 5 et kesim kombinasından biri olan EBK Sakarya Kombinası'nda, haklarında ortaya atılan iddialarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, EBK’nın kesinlikle hastalıklı hayvan kesmediğini ve hazırlanan iddianamede de böyle bir şeyin yer almadığını söyledi.

Et ve Balık Kurumu’nun özgeçmişinden bahseden Ulubaş, “Tüketiciye hijyenik ortamda ürettiği et ve et ürünlerini uygun fiyatta ve uygun ortamda satması amacıyla kurulmuş bir kurumuz. Yıllarca bunu en iyi şekilde gerçekleştirdik. Şu anda bu kalitede ve uygun fiyatta et satan bir kuruluş yok” diye konuştu.

Sakarya’ya bağlı Lüleburgaz deposunda konuşlanan hayvanların Sakarya Et Kombinası'nda kesildiğini belirten Ulubaş, “Bu işletmeye ocak ve haziran arası 16 bin 695 büyükbaş hayvan girişi oldu. Bu hayvanların bazılarının zamanla çeşitli nedenlerden dolayı ayakları kırıldı. Bu hayvanları mecburen kesmemiz gerekiyordu. Ayakları kırılan bu hayvanlar özel sektöre ait olan ek işletmede kesildi. Yani özetle hastalıklı olmayan ama ayakları kırılan, vuruşmadan dolayı yaralanan 312 tane hayvan mecburi olarak kesildi. Bu 312 hayvandan 55 ton civarında et üretildi. Kesime giden hayvanlar kesinlikle hastalıklı değildi, sadece ayağı kırılan hayvanlardı” dedi.

Ulubaş, “Geçtiğimiz aylarda savcılığa EBK ile ilgili bir ihbar yapıldı ve sonrasında bazı iddialar ortaya atılarak soruşturma başlatıldı. Soruşturma içerisinde teknik takip yapıldı. Biz savcılığın bu soruşturmasını memnuniyetle karşıladık. Teftiş Kurulu'na soruşturma aşamasında her türlü belgeyi sunduk. Sakarya kombinası ile ilgili tüm bilgiler savcılığın elindedir. Şu anda bir iddianame var. Şu anda sürecin hukuki boyutundan dolayı yorum yapmak yanlış olur ancak savcılığın hazırladığı iddianamenin hiçbir yerinde EBK’nın standart dışı, hastalıklı et sattığı ile ilgili bir kelime yok. Yalnız bizim etlerimizin, EBK’nın özel sektöre kestirdiği etlerin çalındığı ve değiştirildiği iddianamede var” ifadelerini kullandı.

Ulubaş, özel sektöre ait 24 kesimhanelerinin olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Geçen yıl 160 bin baş hayvan kestik. Bu sene ilk 7 ay 70 bin baş hayvan kestik ve yıl sonu 140 bini bulacak. Bunun hepsini kendi işletmemizde kesmemiz mümkün değil. Bunun için özel sektör ile sözleşme imzalayarak bazı hayvanlarımızı dışarıda kestiriyoruz. Dışarıda ve burada kesilen hayvanlar bizim TIR’larımızla Sakarya’ya getirilir. Burada 3 kişilik komisyon gövdeleri kontrol eder, standarda uymayan et varsa tespit eder ve gereğini yapar. Bizim tüm adımlarımız gerekli yönetmelikler dahilinde yapılır. Özel sektörde kestirdiğimiz hayvanlar buraya girerken mutlaka adım adım kontrol edilir. Depoya bir gram sağlıksız etin girmesi mümkün değil. Biz hizmet etmek için kurulmuş bir kuruluşuz. Bunun aksi bir durumda bulunmamız mümkün olamaz.”

Hayvan haklarından dolayı mecburi kesime giden hayvanlar dışındaki tüm kesimlerin Sakarya kombinasında yapıldığını belirten Ulubaş, “Ayağı kırılan 312 hayvandan 36 gövde et veterinerler tarafından standart dışı bulunmuş. Bu gövdeler de tutanaklar dahilinde toplam 5 bin 902 kilogram olmak üzere imha edilmiş. EBK kendi satış mağazalarından diğer yerlere sağlıksız et vermemiştir. Mahkemede de böyle bir iddia yoktur. 'EBK Sakarya İşletmesi'nde 15 kişi tutuklandı' denildi. Et ve Balık Kurumu çalışanlarından Sakarya'dan müdür, yardımcısı ve alım şefi tutuklandı ve bir de Ticaret Daire Başkanımız tutuklandı. Bu arkadaşlarımızı açığa aldık. Özel sektörle ilgili iddianamede olduğundan dolayı ileride doğabilecek zararlarımızı düşünerek mahkemeye müdahil olarak müracaat ettik” dedi.

Ulubaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer bir suç işleyen varsa, böyle olay oluşmuşsa çalınan etlerimizin paralarını mahkeme sonucunda tahsil edeceğiz. Bütün idari işlemler yapılmıştır. Ben kamuoyunda birinci ağızdan bunları söyledim. Bu kurum bu süreç içerisinde olmasaydı şu anda et fiyatları bu seviyede olmazdı. Bir kuruş kar etmeden satış yapıyoruz. Et ve Balık Kurumu, devletin bir kurumudur; tüketicinin ve üreticinin yanındadır. Bize, ürünlerimize hiçbir şekilde endişe duymadan güvensinler ve tüketimi arzu ettikleri mağazadan yapsınlar.”

Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, daha sonra EBK Sakarya Kombinası'ndaki tüm üretim aşamalarını basın mensuplarına göstererek çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu .
Kaynak: İHA