'Depoya Sağlıksız Etin Girmesi Mümkün Değil Ürünleri Endişe Duymadan Tüketin'

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, "Depoya bir gram sağlıksız, standart dışı etin girmesi mümkün değil. Kar etmek için kurulmuş bir kurum değiliz, hizmet etmek için kurulmuş bir kuruluşuz." dedi.

EBK Genel Müdürü Ulubaş, Sakarya kombinasında düzenlediği basın toplantısında, şap ve veremli hayvanlar ile ölü hayvanların etlerinin piyasaya sürüldüğü iddialarını cevaplandırdı. Kurumun, 1952 yılında besiciye sürekli düzenli pazar olması, tüketiciye hijyenik ortamda et ve et ürünlerinin en uygun fiyatla, en uygun ortamda satması ve fiyatta, kalitede özel sektöre öncü olması amacıyla kurulduğunu ifade etti.

Etin pazardaki arzının talebi karşılayamamasından dolayı karkas etin fiyatının bir ara 18 TL'ye, kıymanın fiyatının da 30 TL'ye çıktığını anımsatan Ulubaş, "Pazardaki arz açığını kapatabilmek için Bakanlar Kurulu Et ve Balık Kurumu'nu, özel sektörle beraber canlı kasaplık sığır ve karkas et ithalatında görevlendirdi. Bugüne kadar 74 tane, 30'u İstanbul'da olmak üzere franchise yöntemiyle satış mağazası, 16 tane de kendimizin var. Yıl sonuna kadar 116'ya ulaştırmayı düşünüyoruz. Hiç kar etmeyen bir kurumuz. Kar etmeden, şu anda 18,5 TL'ye kıyma veriyoruz, 23 TL'ye de kuşbaşı veriyoruz. Şu anda bizim kalitemizde bu fiyatta özel sektörde kıyma satan yoktur." diye konuştu.

Sakarya kombinasına bağlı Lüleburgaz'daki canlı hayvan deposuna, 2012 yılının ilk yarısında 16 bin 695 büyükbaş hayvan girişi olduğunu anlatan Ulubaş, bu işletmedeki hayvanların Sakarya kombinasında kesildiğini dile getirdi. Lüleburgaz'daki canlı hayvan deposunda 10 bin hayvana otomatik yemleme ve sulamayla bakım yapabildiklerini vurgulayan Uubaş, "Bu hayvanlar birbirlerine vurmak, ayaklarının kırılması suretiyle, birbirinin üzerine bindiğinde ağır gövdeli hayvan olduğundan çatı açıldığında yürüyemez hale geldiğinde mecburi kesim yapmamız gerekiyordu. Trakya'daki kombinamız özelleştirildiği için özel sektöre ait olan Lüleburgaz'daki tek işletme olan Büyükkarıştıran Kesimhanesi ile sözleşme imzalandı. Bu kombinada hastalıklı olmayan ancak ayağı kırılan çatı ayrılan, vuruşmadan dolayı yaralanan bu hayvanlardan 312 tanesi mecburi kesime götürüldü ve orada kesildi. 312 hayvandan 55 ton civarında et üretimi oluştu. Kesime giden bu hayvanlar kesinlikle hastalıklı olmayanlardır, sadece ayağı kırılan ve çatı ayrılan hayvanlar olduğunu özellikle belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu.

"İDDİANAMEDE EBK'NIN HASTALIKLI ET SATTIĞIYLA İLGİLİ KELİME YOK"
Lüleburgaz Cumhuriyet Başsavcılığı'na, özel kesimhanede kesilen hayvanların eksik tartıldığı, gövdelerinin çalındığı ve değiştirildiğinin ihbar edildiğini söyleyen Ulubaş, savcılığın konuyla ilgili soruşturma başlattığını ifade etti.

Soruşturma aşamasında savcılığa her türlü bilgi ve belgeyi sunduklarını belirten Ulubaş, şunları kaydetti: "Savcılık, ön fezleke hazırladı. İddianame hazırlandı kısa sürede, mahkemeye verdi. Savcılığın hazırladığı fezlekeyle ilgili ne bir başkası ne de bizim yorum yapmamız doğru değil. Yanlış algılanan bir konuyu arz etmek istiyorum. Savcılığın hazırlamış olduğu iddianamede, hiçbir yerinde et ve balık kurumunun standart dışı, hastalıklı et sattığıyla ilgili hiçbir kelime yoktur. Kurumumuzun özel sektörde kestirdiği etlerin çalındığı, değiştirildiğiyle ilgili iddianame var."

"VATANDAŞLARIMIZ ÜRÜNLERİMİZE GÜVENSİNLER"
Ulubaş, 60 yıllık tecrübeli bir kurum olduklarını ve bütün hareketlerin belirli kaideler ve yönetmelikler içinde yapıldığını anlattı. Ulubaş, "Depoya bir gram sağlıksız, standart dışı etin girmesi mümkün değil. Kar etmek için kurulmuş bir kurum değiliz, hizmet etmek için kurulmuş bir kuruluşuz. 4'lü kontrol sistemimiz var. Ne bir gram standart dışı etin girişi olabilir ne de dışarıya çıkışı olabilir. Büyükkarıştıran beldesindeki mecburi kesime giden hayvanları mecbur kaldığımız için oraya kesime gönderiyoruz. 312 adet hayvandan Sakarya kombinasına gelen 36 gövde et veterinerlerimiz tarafından standart dışı bulunmuş ve standart dışı bulunan bu gövdeler imha tutanağıyla imha edilmiştir. Bu da 5 bin 902 kilo etmektedir. Tüketicilerimiz şunu bilsinler, kurum, kendi satış mağazalarına ve başka sattığı yerlere bir gram sağlıksız et vermemiştir. İddianamede de böyle bir şey yoktur. Vatandaşlarımız, ürünlerimize hiçbir şekilde endişe duymadan güvensinler ve tüketimi arzu ettikleri mağazadan yapsınlar." ifadesini kullandı.

Soruşturma kapsamında, EBK çalışanlarından Sakarya'dan müdür, müdür yardımcısı, alım şefi ve bir de ticaret daire başkanının tutuklandığını söyleyen Ulubaş, şöyle devam etti: "Bu arkadaşlarımızı açığa aldık. İddianamede, etimizin çalındığı söylendiğinden dolayı ileride doğabilecek kurum zararlarının tahsili için mahkemeye müdahil olarak müracaat ettik. Eğer bir suç işleyen böyle olay oluşmuşsa çalınan etlerimizin paralarını mahkeme sonucunda tahsil edeceğiz. Mahkeme sonucunu bekliyoruz, idari bütün işlemler yerine getirilmiştir. "