Sinan Paşa Camii'nin Kapı Üstü Süslemesi Türkiye'de

Kültür ve Turizm Bakanlığı yıllar önce Türkiye'den kaçırılan tarihi eserleri Türkiye'ye geri kazandırmaya devam ediyor.

Sinan Paşa Camii'nin Kapı Üstü Süslemesi Türkiye'de
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Son olarak Bursa Yenişehir'deki Sinan Paşa Camii'nin kapı üstü süslemesi olan ve 16. yüzyıldan kalma Kur'an-ı Kerim'den Haşr Suresi'nin 23. ayetinin bulunduğu çininin geçen hafta Türkiye'ye getirildiğini belirterek, çini levhanın tanıtımını yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısıyla 2002 yılında yurt dışına kaçırılan ve yoğun çabalar Sonucu geçen hafta Türkiye'ye getirilen bir eserin tanıtımını yaptı. Üzeri yeşil örtüyle örtülü eserin getirilmesi sırasında ekiplere yardım eden Bakan Günay, tarihi eserin daha önce hazırlanan masanın üzerine yerleştirilmesi sırasında başından ayrılmadı. Gazeteciler arasında da merak konusu olan eser, belli bir süre gizemini korudu.

Daha Sonra basın toplantısını başlatmak üzere kürsye gelen Bakan Günay, Türkiye'ye getirilen tarihi eserin tanıtımından önce, bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Belli bir süredir Türkiye'den yurtdışına kaçırılan eserleri geri getirmek için çalıştıklarını belirten Bakan Günay, uluslarası mevzuatın bu konuda bazı eksiklikleri içerdiğini fakat ileride buna uygun hukukun oluşturulacağını kaydetti.

1993 ile 2002 yılı arasında Türkiye'ye 863 eser kazandırılabildiğini söyleyen Günay, 3 Kasım 2003'ten bu yana ise 4 bin 67 eserin Türkiye'ye kazandırıldığını söyledi.

Günay bu eserlerin 3 bin 312'tanesinin ise kendisinin döneminde Türkiye'ye getirildiğini ifade etti.

Vakıflardan çalınmış eserleri de geri getirme konusunda yoğun çaba harcadıklarını dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, zon zamanlarda yurtdışına kaçırılan eserlerin Türkiye'ye getirilmesinin ise içeride ve dışarıda yansımalarının olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bunlara nerede sahip çıkacağına dair yurt dışında eleştirilerin olduğuna dikkat çeken Günay, yurt içinde yapılan samimiyetsizce yayınlar yüzünden yurtdışında Türkiye'ye eser vermemek için direnen ülkelere koz verdiğine vurgu yaptı.

16. YÜZYILDAN KALMA ESER
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay daha Sonra ise, merakla beklenen tarihi eseri açıkladı.

Üzeri yeşil örtüyle örtülü olan eserin, Bursa ili Yenişehir ilçesinde bulunan Sinan Paşa Camii'nde 2002 yılında gerçekleşen hırsızlık olayında çalınan bir çini olduğunu söyledi.

Bu çinin üzerinde Kur'an-ı Kerim'den Haşr Suresi'nin 23. ayetinin bulunduğunu ifade eden Bakan Günay, bunun ise 16. yüzyıldan kalma Sinan Paşa Camii'nin kapı üstü süslemesi olduğuna dikkat çekti. 34 parça halindeki bu çinilerin üzerinde Allah'ın isimlerinin bulunduğunu söyleyen Günay, ayrıca çininin üzerindeki ayetin hem Arapça'sını hem de Diyanet İşleri tarafından kabul edilen mealini okudu.

İngiltere'den getirilen eser için, "Kadir gecesine yakışır bir eser" diyen Bakan Günay, "Bütün dileğim inşallah bundan Sonra bir daha bu tür eserler yurt dışına haksız bir şekilde gitmez" dedi.

Eserin hem yazım olarak hem süsleme olarak çok güzel olduğunu ifade eden Bakan Günay, eserin 8 Ağustos tarihinde Türkiye'ye getirildiğini ve bir Türk vatandaşının eserin getirilmesinde büyük gayretleri olduğunu kaydetti.

Eserin bazı parçalarının yerine oturtulabilmesi için getirildiği günden beri üzerinde çalıştıklarını söyleyen Günay, yurt dışından Türkiye'ye geri getirilen eserlere yüklü para harcandığı şeklindeki eleştirilere de cevap verdi. Günay, "Hiç para harcamadık bugüne kadar biz bu işlere. Tamamen çok dikkatli bir dil kullanıyoruz. Çünkü biz hakkımızı istiyoruz" diye konuştu.

Sinan Paşa Camii'nden çalınarak yurt dışına kaçırılan eserin Türkiye'ye getirilmesinde ise bir miktar maddi ve manevi yük oldunu hatırlatan Günay, bunu ise bazı yurtsever vatandaşların üstlendiğini dile getirdi.

ESERİN DİĞER PARÇALARININ KÖRFEZ ÜLKELERİNDE OLDUĞU İDDİA EDİLİYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1998, 2001 ve 2002 yıllarında gerçekleşen hırsızlık olayları Sonucunda eserin parçalarının yurtdışına kaçırıldığını hatırlatarak, basında çıkan haberlere göre eserin diğer parçalarının Körfez ülkelerinden bir tanesinde 2.5 milyon TL'nin üzerinde bir paraya satıldığını söyledi.

Kaçak eserlerin ülkeye geri getirilmesi konusunda gösterdikleri yoğun çaba Sonrasında bir algının oluştuğunu ve yabancının da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşınında artık eseri getirerek teslim ettiğini belirten Günay, "Hatta Anadolu'da eseri kaybolan vatandan da 'Kültür Bakanlığı eserimizi bul' demeye başladı" diye konuştu.

Bayramdan Sonra çok güzel haberlerle yeni açıklamalar yapacaklarını belirten Bakan Günay, üstü kapalı olarak Türkiye'ye yeni eserlerin getirilmiş olabileceğine dikkat çekti. Alman basınında çıkan bir habere de çok üzüldüğünü söyleyen Günay, Türkiye'de bir kaç gün önce çıkan haberlerin yurt dışında yankı bularak Türkiye'ye eserlerini vermek istemeyen ülkelere de malzeme verdiğine dikkat çekti. Günay, "Çok rica ediyorum hepimizin birlikte bu vatanın herşeyine sahip çıkmamız gerekiyor" diyerek, eserin Türkiye'ye getirilmesi konusunda ise polisin bir etkisinin olmadığını dile getirdi.

Bakan Günay Son olarak ise 16. yüzyıldan kalma eserin Etnografya Müzesi'nde sergileneceğini söyledi .
Kaynak: İHA