Damacana Su Üretimi Durdurulan 12 Firmaya İzin

Sağlık Bakanlığı, yapılan ikinci kontrollerde damacana su üretimi durdurulan 12 firmanın problemini giderdiği tespit edildiğinden, yeniden damacana su üretimine başlamasına müsaade edildiğini bildirdi.

Bakanlık, “Problemini gideremeyen 3 tesisin faaliyeti durdurulmuş, 5 firma ile ilgili karar verebilmek için de analiz sürecinin tamamlanması beklenmektedir.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Son günlerde bazı basın yayın organlarında, bakanlığın sağlıksız su üreten damacana markalarını açıklamakta acele ettiği, yanlış Sonuç açıkladığı, numunelerin karıştırıldığı, bazı firmaların aklandıkları vb. yönünde haberler çıkması üzerine, açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Temmuz ayında yapılan denetimler ve analizler neticesinde, öncelikle ambalajlı su dolum tesisinde problem olduğu tespit edilen ve İstanbul’da damacana dolumu yapan 5 firmanın, ardından da diğer illerde dolum tesisi bulunan 15 firmanın isminin açıklandığının hatırlatıldığı açıklamada, “Bu açıklamaların ardından sahadan alınan numunelerde uygunsuzluk tespit edilen, ancak dolum tesisinde herhangi bir problemle karşılaşılmayan 76 firmaya ait 114 numune, numunenin alındığı adres ve suyun markası ile birlikte açıklandı. Bakanlığımızca yapılan açıklamanın dikkatlice okunması durumunda, dolum tesisinde problem olan firmaların saha verilerinin kamuoyu ile paylaşılmadığı anlaşılacaktır. Bu durum, firmaların sahadan alınan numunelerinde problem olmadığı anlamına gelmemelidir. Dolum tesisinde problem yaşanan firmaların piyasa ürünlerinde de benzer uygunsuzluklar tespit edilmiştir. Yapılan analizlere ait tüm raporlar bakanlığımız kayıtlarında mevcuttur.” denildi.

“HİÇBİR FİRMANIN İSMİ LİSTEYE YANLIŞLIKLA YAZILMADI”

Denetimlerde, ülke çapında bin 200 saha denetim elemanı ve bin 500 laboratuvar perSonelinin görev yaptığı aktarılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Numuneler, saha epidemiyologları tarafından belirlenen standartlarda ülkeyi temsil edecek sayıda alınmış, uygun koşullarda laboratuvarlara intikal ettirilmiş ve analizleri yapılmıştır. Gerek numune alımı, gerekse laboratuvar aşamasında her türlü kayıt işlemi büyük bir titizlikle yapılmış olup isim, numune vs karışımı söz konusu değildir. Numuneler çok dikkatli bir şekilde çalışılmış, şüpheli durumlarda analizler tekrarlanmış veya üst düzey laboratuvarlarda teyit edilmiştir. Hiçbir firmanın ismi listeye yanlışlıkla yazılmamıştır. Ayrıca, firmalara tespit edilen eksiklikler tek tek izah edilmiştir.” Halkın sağlıksız su tüketiminin derhal önüne geçilebilmesi amacıyla dolum tesisinden alınan ilk numuneye göre işlem yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Buna göre, gerekli yasal işlemler uygulanmakta, firmaya eksiklikleri anlatılmakta, eksikliklerin giderilmesi için 1 hafta süre verilmektedir. 1 haftalık süre zarfında firmalar alması gereken önlemleri aldıkları takdirde, alınan kontrol numunesinin uygun çıkması gayet tabiidir. Olması gereken şekilde cereyan eden bu durum, bazı basın yayın organlarında “Bakanlığın testleri yanlış yaptığı, bunun için daha Sonra ilgili firmayı akladığı, itirazlar üzerine ikinci numune alındığı” gibi gerçek dışı beyanlarla toplum yanıltılmaktadır. Bakanlığımız, şimdiye kadar kimseyi karalamaya çalışmadığı gibi şimdi kimseyi aklamaya da çalışmamaktadır. Daha önce uygunsuzluğu çıkan firmalar yakından takip edilmeye devam edilecektir.” denildi. Yapılan bu denetimlerin, rutin yapılan denetimlerin bir parçası olduğu kaydedilen açıklamada, denetimlerin bundan Sonra da yoğun biçimde devam edeceği dile getirildi.

İlgili firmanın, mevcut problemi giderdiğinde Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne müracaat ettiği, yapılan denetimde ve analizlerde eksikliğin giderildiği anlaşıldığında yeniden su üretimine izin verildiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Suyunda uygunsuzluk bulunduğu açıklanan firma gerekli kalite standartlarını sağladığında, bu durum da bakanlığımız tarafından açıklanacaktır. Nitekim yapılan ikinci kontrollerde damacana su üretimi durdurulan 12 firmanın problemini giderdiği tespit edilmiş olup yeniden damacana su üretimine başlamasına müsaade edilmiştir. Problemini gideremeyen 3 tesisin faaliyeti durdurulmuş, 5 firma ile ilgili karar verebilmek için de analiz sürecinin tamamlanması beklenmektedir.“