Sanayiciden ‘Kalıcı Yaz Saati’ne Destek: Enerji Tasarrufunu Artıracak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yaz saati uygulamasının kalıcı olması önerisine sanayici sıcak bakıyor.

Öneriyi yerinde bulan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, “Bununla güne daha erken başlanması ve daha az enerji kullanımı hedefleniyor.” dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da bu tür bir uygulamanın enerji tasarrufunu artıracağını ifade etti.

Şu an Bakanlar Kurulu’nda ele alınan teklif, kimi ihracatçı birliklerini kaygılandırıyor. Kaygılar, Türkiye ile Avrupa arasında saat farkının artmasında kümeleniyor. Bu yorumlara katılmayan Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (OAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise yaz saatinin devamının kıtaya yapılan ihracatta önemli bir soruna sebep olmayacağını aktardı. Dalgakıran, böylece sanayicinin enerjiden daha fazla tasarruf edeceğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanabilme adına yaz saati uygulamasının sabit kalmasını önerdi. Ardından konuyu Bakanlar Kurulu’na sundu. Kimi ihracatçı birliklerinin tepkili olduğu öneri sanayici tarafından olumlu karşılandı.

Konu ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Yaz saati uygulamasının devamı ile gün ışığından daha fazla faydalanmak amaçlanıyor. Gerçi, bugüne dek saatleri değiştirmenin sebebi de aynı şekilde ifade edilmekteydi. Son uygulama ile yeni olan Doğu sınırımızın boylamını esas almak ve burada sabit kalmak şeklinde olacaktır. “ ifadelerini kullandı. Uygulamanın sanayi adına önemli oldulğunu anlatan Olpak, şunları kaydetti

“Burada, güneş ışığından da daha fazla yararlanacak şekilde güne daha erken başlanması ve bunun sonunda daha az enerji kullanımı hedeflenmektedir. Doğru bir uygulama olacağı kanaatindeyiz. Bunun yanı sıra her sene 3 defa zaman dilimi değiştirmenin insanları negatif etkilemesinin de ortadan kalkması söz konusu olabilir.” Olpak, kalıcı yaz saati uygulaması ile orta halli bir santralin senelik üretimine denk enerji tasarrufunun söz konusu olabileceğini de vurguladı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise ‘kalıcı yaz saati’nin ülke ekonomisine ve sanayiye yararları olacağına, tasarrufu artıracağına temas etti.

Ahmet Nazif Zorlu, “Bizim kendi sokak aydınlatmalarımız var. Geniş bir alanı içeriyor. Burada elektrik daha geç yanacak, bu önemli bir tasarruftur. Akşam geç yakacak insanlar elektriğini bu önemli bir tasarruftur.” yorumunu yaptı. Zorlu, ayrıca “Kaynaklarımızın önemli bölümünü ithal ettiğimiz temel alınmalı, onun için tasarruf tek bir alanda uygulanmamalı. “ uyarısında bulundu.

Bu arada şu an Bakanlar Kurulu’nda ele alınan teklife kimi ihracatçı birlikleri muhalefet ediyor. Uygulamanın Türkiye’yi ihracatının önemli bölümünü yaptığı Avrupa ile saat farkını açacağı, kıtadan uzaklaştıracağı kaygılarını dillendiriyor. Bu kaygılara katılmayan OAİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, “Yeni uygulama Avrupa ile ihracatta öyle önemli bir soruna sebep olmayacaktır. Diğer yandan Türkiye dünyanın her yerine ihracat yapan bir ülke. Burada sat uygulaması burada bir engel değil. Yani ABD’ye de Asya ülkelerine de Avustralya’ya da ihracat yapıyor.” dedi.

Dalgakıran, bununla birlikte yaz saati uygulamasının devamının ekonomiye katkı sunacağından söz etti.

Uygulamanın enerji tasarrufunu artıracağının altını çizen Adnan Dalgakıran, şöyle devam etti:

“Kış saatine bakıldığında üretim akşama yani karanlığa kalıyor. Elektrik kullanımı, enerji kullanımı artıyor. Buna mukabil yeni uygulama, gün ışığından yararlanmayı artırıyor. Sanayici için avantaj oluşturuyor. Buraya dek enerji tasarrufunu önemli görüyoruz. Öte yandan motor kullanımından makine enerji sarfiyatına kadar alması gereken pek çok tedbir var. Bu tedbirlerin başlamış olması önemli. Ama enerji tasarrufu adına her alan değerlendirilmeli. “