Ormana'nın Düğmeli Evleri Amerikalı Turistleri Ağırlıyor

Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ormana beldesinde mayıs ayı başında başlayan alternatif turizm gezileri kapsamında 300 Amerikalı turist, tatil için beldeye geldi.

Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri olan ‘düğmeli evler'de geçen yıl başlatılan ev pansiyonculuğu kapsamında bu yıl 300 Amerikalı turistin geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Ayhan Keskin, Eylül-Aralık aylarında yeniden Amerikalı turistlerin beldelerine geleceğini kaydetti.

Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri olan düğmeli evlerin sadece Akseki, İbradı ve Ormana'da bulunduğunu belirten Keskin, alternatif turizmin bölgeyi canlandıracağını söyledi.

Keskin, “Alternatif turizm kapsamında beldemize birçok yerli ve yabancı turist geliyor. Geçen yıl beldemizde bulunan düğmeli evlerin 6'sını ev pansiyonculuğuna açarak, 700 Amerikalı turisti ağırladık. Bu yıl ise 24 Nisan'da başlayan ev pansiyonculuğuyla 3 aylık dönemde 300 Amerikalı turist ağırladık. Eylül-Aralık aylarında ise 50 tur ile 650 turist ağırlayacağız” dedi

Beldenin önceki yıllarda sit alanı ilan edildiğini hatırlatan Keskin, "Yerel halkın istihdamını artırmak, bölge turizmine katkıda bulunmak amacıyla ev pansiyonculuğunu yaygınlaştırdık" diye konuştu

900 yıllık geçmişe sahip Ormana'nın ev pansiyonculuğu sayesinde yeniden canlılık kazandığına işaret eden Keskin, şöyle konuştu: "Vatandaşlar evlerinin bir bölümünü turistlere kiraya verecek. Burada kalan konuklar o gün evde ne pişiriliyorsa onu yiyorlar. Onlar için özel bir menü hazırlanmıyor. Normal yaşamınızdan çok fazla taviz vermeden hem para kazandırıp hem de yeni insanlarla tanışıp kültür alışverişinde bulunuyoruz.” Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İbradı'ya bağlı Ormana beldesini 'Alternatif Turizm Merkezi' ilan etmesinin ardından restore edilen düğmeli evler turizme hizmet veriyor. Geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan düğmeli evler, 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Taş duvar asıl taşıyıcı gibi görünse de, ev ahşap iskelet üzerinde duruyor. Yapının 'düğmeli ev' diye tanınmasına neden olan ahşap malzemeler, depreme karşı dayanıklılığı artırıyor. 'Düğme' denilen bölümlerde ardıç ve andız ağaçları kullanılıyor .
Kaynak: İHA