Konya 100 Yıllık Hayaline Kavuşuyor

Konya Ovası Projesi'nin kilit ünitelerinden olan Bağbaşı Barajı'nın su tutma töreni, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Eroğlu, Konya'nın Hadim ilçesindeki Bağbaşı Barajı'nın su tutması için gerçekleyştirilen törene katıldı.

Tören öncesinde Mavi Tünel'in geçtiği bölgelerde incelemelerde bulunan Bakan Veysel Eroğlu, daha sonra Konya Ovası Projesi'nin önemli ayaklarından bir tanesi olan Bağbaşı Barajı'nın su tutma törenini gerçekleştirdi. Barajın açılışını ise, Aralık ayında Şeb-i Aruz törenlerinde Başbakan Erdoğan toplu bir açılışla gerçekleştirecek.

Konya Ovası Projesi'nin kilit ünitelerinden olan Bağbaşı Barajı ve Mavi Tüneli'ne 390 milyon TL harcandığı öğrenilirken, baraj Göksu Havzası'nda inşa edilecek Avşar ve Bozkır Barajları'nın sularını iletim kanalı vasıtasıyla toplayarak, Mavi Tüneli'ne verilmesini sağlayacak. Bu şekilde Bağbaşı Barajı'nda depolanacak su, Mavi Tüneli ile Göksu Havzası'ndan Konya Kapalı Havzası'na devire edilecek ve Konya Ovası'nın önemli bir kısmı sulu tarıma açılmış olacak.

Su tutma töreninde bir konuşma yapan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, Bağbaşı Barajı ve Mavi Tüneli Projesi ile yıllık ortalama çevrilecek su miktarının ilk aşamada 180 milyon metreküp olduğunu, bu iki projenin tamamlanmasıyla birlikte, ilk etapta Konya'ya yılda 50 milyon metreküp içme-kullanma suyu verileceğini söyledi.

KONYA'NIN ÇILGIN PROJESİ
Törende bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bağbaşı Barajı'nın su tutma töreninde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya'nın Türkiye'nin en önemli tarım alanlarından bir tanesi olduğunu söyeleyerek, Konya Ovası'nda su ihtiyacının fazla olduğuna dikkat çekti.

Az suyla çok alanı sulamak amacıyla bir çalışma hazırladıklarını ve bunu Konya Ovası için uygulamaya geçirdiklerini söyleyen Bakan Veysel Eroğlu, bütün yeraltı sulama sistemlerini modern sulama sistemlerine çevirme kararı aldıklarını ifade etti.

"Bu gerçekten çok başarılı olarak ilerliyor" diyen Bakan Eroğlu, bu çalışmanın diğer illere de örnek olarak sirayet ettiğini kaydetti.

Eroğlu, "Bir taraftan DSİ çalışma yaparken, diğer yandan özel sektörle ortaklaşa yeraltı sularının modern sulama sistemlerine çevriliyor" dedi.

Bakan Eroğlu, Konya Ovası'nın su sıkıntısını çözmek için bir diğer çözüm yolunun başka havzalardan akan sularının Konya Ovası'na getirilmesi olduğunu ifade ederek, bundan dolayı Derebucak'ta bir baraj inşa ettiklerini söyledi.

Bakan Eroğlu, bu çalışmalarla bir taşla iki kuş vurduklarını söyledi.

Mavi Tünel Projesi'nden de bahseden Eroğlu, Mavi Tünel Projesi'nin 110 yıllık bir hayal olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla projeyi tozlu raflardan çıkardıklarını ifade eden Eroğlu, bu projeyi baştan sona modern yöntemlerle yapılacak şekilde ele aldıklarını belirtti.

Eroğlu, projenin ise baraj da dahil olmak üzere 93 milyon Euro'ya bittiğini hatırlattı. Bakan Eroğlu, çalışmaları devam eden diğer barajların da yapılmasıyla Konya Ovası'nın suyla buluşacağını belirterek, "3 tane barajın yapımının tamamlanmasıyla 414 milyon metreküp su Konya Ovası'na doğru iletilecek. İşte farkımız bu" diye konuştu.

Bakan Veysel Eroğlu, Konya Ovası Projesi'nin Konya'nın çılgın projesi olduğunu belirterek, "Bu gerçekten Konya Ovası'nın hayat bulmasıdır. Su varsa hayat vardır. Dolayısıyla Konya Ovası çılgın projesine kavuşmuştur" şeklinde konuştu.

"HÜKÜMETİMİZ KONYA'YA ÇOK BÜYÜK ÖNEM VERİYOR"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hükümetin Konya'ya çok büyük önem verdiğini söyleyerek, bir kaç yatırımcı bakanlığın 9 milyon TL'lik yatırım yaptığını söyledi.

"Bunların içinde en büyük yatırımları yapan bizim bakanlığımız. Bundan da gerçekten çok büyük gurur duyuyorum" diyen Bakan Eroğlu, kendi bakanlığı'nın bugüne kadar Konya'ya 2 milyon dolar yatırım yaptığını söyledi.

Bakan Veysel Eroğlu, ayrıca Konyalılara bir de müjde vererek, bölgede 43 adet gölet ve sulamasının plan ve projesinin çalışmalarını başlattıklarını kaydetti.

Kaynak: İHA