Pazarcılar, Artık Belediyelerin Belirlediği Özel Kıyafetleri Giyecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hal Kanunu çerçevesinde pazarcıları ilgilendiren 4 yönetmelik çıkardıklarını söyledi.

Yazıcı, "Pazarcıların kıyafetlerinden, pazarların nasıl kurulacağına ilişkin düzenlemeler bunlar. Tek tip kıyafet söz konusu değil tabi ki ama örneğin her pazarcının boynunda künyesi olacak. Her pazara hoparlör, aydınlatma, tuvalet gibi yenilikler yapılacak. Kıyafet konusundaki düzenlemeler belediyelere bırakılacak." dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin bilgilendirme toplatışına katılan Bakan Yazıcı, Hal Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeler ile açıklamalarda bulundu. Yazıcı, 2005- 2006 yılında 45 milyon ton meyve ve sebze üretildiğini, bunun yüzde 5’inin ihraç edildiğini, toplamda ise yüzde 25’in kayıt dışı kaldığını, kayıt dışı kalan ürünlerin zarar gördüğünü söyledi.

Hal Kanunu'nun amacının üretici, tüketici ve tüccarın menfaatlerini korumak olduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, yapılan düzenleme ile 196 toptancı haline bazı sorumlulukların getirildiğini anlattı. Belediyelerin modern hallerde modern laboratuvar kuracaklarını dile getiren Bakan Yazıcı, “Yeni düzenleme ile üretici ürünlerini toptancı üzerinden satmak zorunda değil. Ancak, ürünün hal kayıt sistemine kaydının yapılması gerekiyor. Üretilen ürünlerin artık bundan böyle künyesi de tutulacak. Hangi yörede yetişmiş ürünler, bunlar detaylı olarak kayıt altına alınacak. Bu aydan itibaren artık kanun Türkiye’de iyice işlemeye başlayacak. Kanunun Türkiye’nin yararına olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Hal kanunun donanım programının henüz yeterince devrede olmadığını ifade eden Hayati Yazıcı, aksayan süreçleri gidermeye çalıştıklarını da kaydetti.

Tarım bakanlığının sertifikalandırdığı ürünlerinin durumlarının da farklı olacağını kaydeden Yazıcı, bir soru üzerine, kanunu kapsamında sonuçları ölçecek bir çalışmalarının olmadığını aktardı. Bakan Yazıcı'nın anlattıklarına ek olarak pazarcılarla ilgili şu düzenlemelerin de getirildiği öğrenildi: “Pazarcılar, tezgahlarını istedikleri zamanda devredemeyecekler. Her isteyen kişi pazara tezgah kuramayacak. Pazara tezgah açanların sicilleri dikkate alınacak. Tezgahın, pazarda hangi sırada kurulduğu, pazarcının hangi ürünü sattığı internet üzerinden görülebilecek. Tezgahta satılan ürünlerin hangi yöreye ait olduğu ve fiyatının ne olduğu ve kim tarafından satıldığı bilgilerine de internet üzerinden ulaşılabilecek. Vatandaş, pazarcıların internet üzerinden yayınladığı bilgilerle, tezgahta karşılaştığı bilgilerin uyuşmaması durumunda yetkili mercilere şikayette bulunabilecek.”

GÜMRÜK KAPILARINDA TEK DURAK SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Gümrük kapılarında yaşanan yığılmalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Yazıcı, hafta sonları bazı kapılarda bir yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Personelin 24 saat çalıştığını bildiren Bakan Yazıcı, gümrük kapılarında tek durak sistemine geçileceğini açıkladı.

Tek durak sistemi ile bütün işlemlerin tek yerde yapılacağını kaydeden Yazıcı, bu konuyla ilgili çalışmaların başladığını hemen geçiş süresinin biraz zaman alacağını duyurdu. Bakan Yazıcı, gümrük kapılarında başlatacakları yeni uygulamanın da tek pencere olduğunu söyledi.

Özellikle ithalat ve ihracat işlemlerinde, işleyen hantal uygulamaların önüne geçmek için bu sistemin, elektronik ortam üzerinden bakanlıklara ulaşmayı ve onayların gene elektronik ortam üzerinden sağlanacağını açıkladı.

Sistemin devreye girdiğinde zamandan tasarruf sağlayacağını ifade eden Yazıcı, gerçekleştirilmesi durumun da, ihracat işlemlerinde maksimum 12 gün bekleyen belgelere 6 gün içinde, ithalatta ise 15 gün bekleyen işlemlere 7 günde onay verileceğini açıkladı.

GÜMRÜK KAPILARINDA YENİDEN YAPILANDIRMA

Gümrük kapılarında yapılandırmaya gidildiğini, TOBB’la imzaladıkları çerçeve anlaşmaları çerçevesinde Halkalı Gümrük Kapısını Büyükçekmece’ye taşıyacaklarını anlatan Bakan Yazıcı, Esendere, Çıldır-Aktaş, Dilucu ve Kapıköy Gümrük kapılarının da yeniden yapılandırılacağını ifade etti.

“YENİ TİCARET KANUNU REEL GERÇEKLERİ DİKKATE ALIYOR”

Ticaret kanununa da değinen Hayati Yazıcı, şirket kurmanın artık kişi bazından çıkarıldığını kaydetti.

Bundan böyle şirket kurmak için vatandaşların sermayelerinin olmasının yeterli görüldüğünü anlattı. Eski kanunun aradığı yapay yükümlülüğün kaldırıldığına dikkat çeken Yazıcı şöyle devam etti: "Şirketlerin denetim organlarını da kaldırdık. Bağımsız denetçi adı altında oluşturulan yapıyla denetimler halledilmeye başladı.

Şirketlerin artık ana sözleşmelerinin uzun olmasının da önüne geçildi. Şirket menfaati herhangi bir alanda yatırım yapmayı düşünüyorsa ana sözleşmesinde olsun, olmasın bu yatırım yapılabilir. Kanunun öngördüğü ceza yaptırımı 44 dolayında. Fiil için ön görülen ceza, ticari faaliyeti sonlandıracak şekilde olmamasına dikkati edildi. Gerçekleştirilen 18 fiili durumu idari ceza olarak belirledik. 7 fiil açsından hapis cezasını koruduk. Evraklarında sahtekarlık yapanların mesela ceza hapis. Geçmişte Türkiye’de şirket kurmak ve sermayeyi arttırmak için eline çanta alıp dolaşanlar vardı. Bunlarla ilgili pek çok sorun çıktı. Yeni kanunun da bu fiili yasaklamayı koruduk, burada cezayı ise 6 aydan 2 yıl hapis cezasına çıkardık. Bağımsız denetçileri düzenleyen bir kanun vardı. Bağımsız denetçilerin maliyeti arttırdığını haklı bulduk. Ekonomik hayatın bütün aşamalarının sürdürülmesi söz konusuydu bu alanı düzenledik. Sonuçta hangi ölçek ve büyüklükte bağımsız denetime tabi olacağı hususu Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek." Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, gazetecilerin sorusu üzerine Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Suriye ile gümrük işlerinde bir değişiklik olmadığını söyledi.

Yazıcı, "Gümrüklerde 8 kapımız var. Bunlardan şimdi yolcu giriş-çıkışında 4 kapımız, eşya girişinde ise 2 kapımız açıktır.” ifadelerini kullandı.