Bakan Yardımcısı Akman: Sel Felaketinden Ders Çıkartmalıyız

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, “Dün yaşadığımız sel felaketinden kendimize özel dersler çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum.

” dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün kuruluş yıl dönümü dolayısı ile Çevre ve Su İşleri Bakanlığı’nda bir program düzenlendi.

Programda konuşan Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, bu toplantıyı, Samsun’da meydana gelen sel hadisesinden Sonra yapmanın ayrı bir anlam kazandığını söyledi.

Bakan Veysel Eroğlu’nun bölgeye hareket ettiğini kaydeden Akman, “Ölüm olayları gerçekleşti. Bütün bu mesele suyu yönetmekten kaynaklanıyor. Bir bıçak doktorun elinde hayat kurtarır, ama bir caninin elinde hayata Son verir. Bir kibrit soba yakar, ocak yakar insan hayatında büyük bir ihtiyacı karşılar, ama ormana atıldığında yüzlerce dekar ormanı kül eder.” diye konuştu.

Sürdürülebilir bir su yönetimi için Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarının önemine dikkat çeken Akman, “Daha önceleri su yönetimi arz-talep dengesi gibi düşünülürken, artık Bakanlığımızın da çalışmaları ile, yaşam içindeki tüm döngüler göz önüne alınarak bütünleşik bir yaklaşım ile ele alınmaya başlamıştır.” ifadesini kullandı. Yapılan çalışmalar ile havza bazında yönetim konusunda ciddi bir aşama kaydedildiğini aktaran Akman, şöyle devam etti: “Bu yönetim anlayışı ile havzaların uzun vadeli sosyo-ekonomik gelişme planı çerçevesinde tüm su kaynaklarının teknolojik, ekonomik ve ekolojik dengeleri gözetilerek farklı sektörler arasında tahsisi ile sürdürülebilir bir sosyo ekonomik kalkınmanın yönlendirmesi sağlanabilecektir. Genel Müdürlüğümüzün hava koruma, özel hüküm belirleme, izleme, envanter, tahsis, taşkın gibi tüm çalışma konuları insan hayatını çok yakından ilgilendiren, Son derece büyük öneme haizdir. Burada yaptığımız işlerin Sonuçları insanların hayatından, ülkenin ekonomisine kadar pek çok alanı etkiliyor… İyi işleyen bir bilgi sistemi üzerine inşa edilen doğru bir planlama, düzgün bir uygulamayı beraberinde getirecektir. Bu unsurlardan birinin eksikliği felaketlere yol açabilir. Dün yaşadığımız sel felaketinden kendimize önemli dersler çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum.” Akman, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun üzerinden geçen bir yılın ardından gerçekleştirilen değerlendirme toplantısının hedeflenen noktaya ne derece ulaşıldığının, hangi konularda daha sıkı çalışılması gerektiğinin bilinmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı ise toplantıda genel müdürlük ve hedefleri konusunda bir sunum yaptı. Kınacı, Taşkın Zarar ve Risk Haritaları ile Taşkın Risk Yönetim Planları hazırlanacağını aktardı. Kınacı, çalışmaların Batı Karadeniz havzasından başlayacağını dile getirdi .