Taşlardan Kurtuldu

Doğumsal olarak kasığında ve sol böbreğinde taşlar bulunan bir hasta aynı anda laparoskopik ve endoskopik yöntem kullanılarak taşlarından kurtuldu.

Yaklaşık 2 saat süren ameliyatı Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanları Opr. Dr. Hikmet Çavuş, Opr. Dr. Abdullah Açıkgöz ve Opr. Dr. Hamit Öztürk gerçekleştirdi. Kesi olmadan böbrekteki tüm taşları temizlenen hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu edildi.

Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Açıkgöz konu hakkında bilgi verdi.

Bu tür ameliyatların zorluk derecesinin ve komplikasyon riskinin yüksek olduğunu belirten Dr. Abdullah Açıkgöz, hastanın daha önce açık cerrahi ameliyatı geçirmiş olmasının, zorluk derecesini daha da arttırdığını belirterek, bu tür özelliği olan operasyonların yeterli bir cerrahi donanım, endoskopik görüntüleme sistemleri ve tecrübeli bir ekip tarafından yapılınca sonuçlarının sevindirici olduğunu söyledi.

Dr. Açıkgöz, “Doğumsal anomali otopsi serilerinde insidansı 1/2000 ile 1/3000 arasında değişmektedir. Genellikle herhangi bir semptom vermeden rastlantısal olarak tespit edilmektedir. Pelvik ektopik (kasıkta yerleşmiş böbrek) böbrekte büyük taşları olan hastaların tedavisi komşu abdominal organlar ve vasküler yapılar nedeniyle zorluklar göstermektedir. Pelvik ektopik böbreklerde saptanan taşların tedavisinde açık cerrahi ameliyat, kapalı böbrek taşı ameliyatı ve dışarıdan ses dalgaları ile taş kırma gibi tedavi yöntemlerinin uygulanması düşünülebilir” dedi.

Op. Dr. Abdullah Açıkgöz şu bilgileri verdi: “Dışarıdan ses dalgaları ile taş kırma yönteminin pelvik ektopik taşlarda başarı oranı büyüklüğü 1-2 santim olan taşlarda yüzde 54-81.8 arasındadır. Açık cerrahi girişim ise pelvik ektopik böbrekte taşı olan olgularda yüksek morbidite, uzun hastanede kalma süresi ve ameliyat sonrası yara ile ilgili sorunlar nedeniyle genellikle tedavide ilk planda düşünülmemektedir. Sonuç olarak doğumsal olarak kasıkta yerleşmiş böbreklerdeki büyük taşlar, hastanede kısa kalma süresi, daha az istenmeyen yan etki riski ve uygulama kolaylığı gibi üstünlükleri nedeniyle laparoskopi eşliğinde perkütan nefrolitotomi ile güvenle alınabilmektedir.”
Kaynak: İHA