Duruşmayı İzleyen Sanatçı Melike Demirağ Açıklama Yaptı

''Ergenekon'' davasını izleyen sanatçı Melike Demirağ, ''Uzun tutukluluk olayının çok insafsız bir şey olduğunu vurgulamak ve destek vermek için burada bulunuyorum'' dedi.

Duruşmaya verilen öğle arasında Silivri Ceza İnfaz Yerleşkesi'nden ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevaplayan sanatçı Melike Demirağ, bazen insanın beyninde bir şeyler olduğunu ama bir türlü harekete geçemediğini söyledi.

İnsanın özgürlünün elinden gitmesinin ne demek olduğunu bildiğini, dört duvar arasında olması bile 11 yıl ülkesinden ayrı yaşamak zorunda kaldığını anlatan Demirağ, 12 Eylül döneminin geçtiğini düşündüklerini ama kalıntılarının hiçbir şekilde geçmediğini söyledi.

Mahkemeye ilk defa geldiğini vurgulayan Demirağ şöyle konuştu:

''Mahkeme üzerine bir şey söylemek istemiyorum ama Mustafa Bey'in, Tuncay Bey'in bakışlarındaki o mutluluk o sevgi, bir dostu, bir arkadaşı görmenin verdiği güç ve bakışları beni çok mutlu etti. 'Eli kanlılar için mi gidiyorsun-', 'Onlar için yazı yazanlar için mi-' diye. Halbuki ben, çok uzun tutukluluk dönemlerinde insanların ailelerinden kendilerinden dünyadan koptuklarını ve uzun tutukluluk olayının çok insafsız bir şey olduğunu vurgulamak ve destek vermek için burada bulunuyorum. Görüş benim için hiç önemli değil şu anda. Yıllardır burada tutuklu bulunan ama hüküm giymemiş insanların hangi görüşten olursa olsun tabii ki şiddete başvurmamış olanlarından bahsediyorum. Onların bu kadar uzun süre burada olmaları, benim ve bütün kamuoyunun vicdanını yaralıyor.''

Bir anne olarak, bir insan olarak, bir sanatçı olarak insani bir destek vermek için geldiğini kaydeden Demirağ, tutuksuz yargılanmanın doğru olduğunu düşündüğünü vurguladı.

Demirağ, ''Elbette ki herkes tutuklanmalı, bugün genelkurmay başkanı tutuklanmalı, bugüne kadar askerler tutuklanamamıştı. Askerlerin tutuklanmasına hiç karşı değilim çünkü bu ülkenin çok ciddi bir geçmişi var. Elbette ki yapılan bir sürü şeyin yargılanması gerektiğine inanıyorum. İnanıyorum ama, gerçek hükmü vermeden evvel yani kaçmayacak delileri yok etmeyecek insanların tutuklu yargılanmalarını da doğru bulmuyorum. Burada olmamın nedeni insanların yargılanmalarına karşı değilim, tutuklu yargılanmalarına karşıyım'' diye konuştu.

-''Arkadaş'' şarkısı kime-

Demirağ, ''Arkadaş şarkısını tüm sanıklar için mi Mustafa Balbay için mi söylediniz-'' şeklindeki soruya da şöyle cevap verdi:

'' şarkısını eli kalem tutmuş, kalemleriyle bir şeyler söylemeye çalışmış insanlar için söyledim. Onun dışında zaten bütün davaya vakıf değilim ama içerde olan hiçbir tanesi hükümlü değil şu anda. Yani herkes şu anda daha hüküm giymemiş, herkes masum. Ben birebir birilerine değil, bu şarkının, gördüğüm kadarıyla hepimiz bir insan kardeşiz. Dolayısıyla şarkısı insanları birleştiren bir şarkıdır. Dolayısıyla oradaki insanlara bir ümit olsun, bir güzel bir duygu olsun, geçmişten bir arkadaşlarının şarkılarını duysunlar diye söyledim. Hep de söylemeye devam edeceğim.''

''Arkadaş şarkısı darbe mağdurlarının sahip çıktığı şarkıydı. Burada da darbe teşebbüsünden yargılanan kişiler var'' şeklindeki hatırlatma üzerine de Demirağ şöyle konuştu:

''Darbe yargılaması yapılıyor ama darbeciler dediğiniz insanlar hüküm giymediler. Yani henüz şu anda bitmiş bir şey yok. Tabii ki darbecilere şarkı söylemeyeceğim. Ben darbecilere karşı söyledim şarkımı yıllarca yurt dışında. 12 Eylül askeri rejimine karşı başımız dik şarkılarımızı söyledik. Benim için hüküm giymemiş herkes masum. İçerdeki şarkımı sadece umut bekleyen, adaleti bekleyen insanlar için söyledim''

Uzun tutukluluk yaşanan başka bir davayı takip edip etmediği sorulan Demirağ, daha önce başka bir davaya gitmediğini söyledi.

Uzun zamandır bu günü planladığını, gerçekleştirdiğini ve huzur bulduğunu söylen Melike Demirağ, ''Tabi ki yapılmış bir suç varsa, suçlarının ispatı varsa insanlar tutuklanabilir, yargılanabilir ama şu anda esas hedef tutuksuz yargılanmaktır. İnsani duruş da bunu gerektiyor. Ben de bir sanatçı, bir arkadaş, bir anne olarak kamu vicdanını temsilen buradayım'' diye konuştu.

Muhabir: Funda Kılıçerli

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA