Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Earnest Açıklaması

Cumhuriyetçi Parti'nin olası başkan adayı Mitt Romney, ''İsrail'in başkenti Kudüs'tür'' sözlerine karşın, ABD yönetimi, başkentin, İsrail ile Filistin arasındaki nihai statü müzakerelerinde belirlenmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Josh Earnest'e, günlük basın toplantısında, Romney'in ''İsrail'in başkentinin Kudüs olduğuna'' yönelik açıklaması soruldu.

ABD yönetimi olarak, başkentin, taraflar arasındaki nihai statü müzakerelerinde belirlenmesi gereken bir konu olduğu görüşüne sahip olduklarını belirten Earnest, yönetimin bu pozisyonun da daha önceki hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti yönetimleri tarafından ortaya koyulduğunu kaydetti.

Earnest, ''Eğer Romney, bu pozisyona katılmıyorsa, kendisi aynı zamanda Bill Clinton ve Ronald Reagan gibi başkanlar tarafından takınılan pozisyona da katılmıyor demektir. Ama eğer bu pozisyona karşı değilse o zaman bu konudaki açıklamayı kendisine bırakıyorum'' dedi.

Earnest, ''Romney'in, İsrail ile Filistin arasındaki ekonomik eşitsizliğe neden olarak kültür faktörünü göstermesinin, Filistinli yetkililer tarafından ırkçı bir yorum olarak görülmesine'' yönelik soru üzerine, ''Uluslararası sahnedeki bir oyuncu olmanın zorluklarından biri, özellikle de dünyanın bu tür hassas noktalarından birine seyahat ettiğinizde, yorumlarınızın anlamı, bu sözlere neden olan motivasyon ve nüansların çok yakından irdelenmesidir'' dedi.

Earnest, ''Bu sözlerle, Romney'in, dünya sahnesinde bir oyuncu olmanın zorluklarında başarısız olduğunu mu söylüyorsunuz-'' sorusu üzerine de ''Bu podyumdan böyle bir değerlendirmede bulunamam. Kararı, dünya sahnesine katılan ve zorluklarla yüzleşen başkan adayları, başkanlar ve diğer dünya liderlerini gözlemleme deneyimine sahip sizlere ve diğerlerine bırakıyorum'' diye konuştu.

Muhabir: Barışkan Ünal

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA