Ziraat Odası Başkanı Avcı Açıklama Yaptı

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, ''Çok kapsamlı bir şekilde yapılan tespitler sonucu Ordu'nun tahmini fındık rekoltesi 161 bin 735 ton olarak belirlendi'' dedi.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'nun fındık rekoltesinin belirlenmesi için birçok kurumun bir araya geldiğini belirterek, ''Uzun süren bir araştırma sonucu Ordu'nun gerçek tahmini fındık rekolte rakamına ulaşıldı'' diye konuştu.

Önceki aylarda Ordu'nun fındık rekoltesiyle ilgili çok spekülasyon yapıldığını savunan Avcı, şöyle devam etti:

''Bu çalışma yanlış anlaşıldı. Sadece karanfillerle yapılan ön tahmin çalışmasıydı. Ordu genelinin 191 bin ton karanfili olduğu söylendi. Ancak bazı insanlar bunu dünyaya çok farklı lanse etti. Yüksek olarak lanse ettiler. Yapılan çotanak sayımlarında bu sayının aşağı düşeceğini ifade etmiştik. O gün, 191 bin ton karanfilin meyveye dönüşmeyeceğini, fiziki olarak da buna imkan olmadığını belirtmiştik. Bu sürecin sonunda oluşturulan komisyonumuz tarafından bir çotanak sayımı gerçekleştirildi.

Bu komisyonun içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, üniversitemiz, ticaret odamız, borsamız, fındık araştırma kurumumuz yer aldı. Çalışma sonucunda da Ordu'nun çotanak sayımı tamamlandı.''

-Tahminde yanılma payı yüzde 1-

Avcı, Ordu'nun tahmini fındık rekoltesinin komisyon çalışmasının tamamlamasının ardından ortaya çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Çok kapsamlı bir şekilde yapılan tespitler sonucu Ordu'nun tahmini fındık rekoltesi 161 bin 735 ton olarak belirlendi. Oysa geçtiğimiz günlerde bu rakamlar 200 ile 250 bin ton arasında ifade ediliyordu. Biz o zaman da söyledik, bunlar uçuk rakamlardır. Şimdi gerçek rakam ortaya çıktı. Bütün dünyaya tahmini fındık rekoltemizi 161 bin 735 ton olarak deklare edebiliriz. Yapılan bu tahminler yüzde 1 yanılma payı ile yapılmıştır. Geçen seneki rekolte rakamımız ise yaklaşık 138 bin tondu. Geçen seneye göre çok büyük bir farklılık yok. Bu rekolte bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.''

Muhabir: Hayati Akçay

Yayıncı: Orhan Topal
Kaynak: AA