Yalova'da 800 Orta Hasarlı Bina Var

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Ulukaya, Yalova’da dönüşümle ilgili çıkan yeni yasa gereği tüm belediyelerle riskli yapıların belirlenmesi için yazışma yaptıklarını söyledi.

Müdür Ulukaya, Yalova’da bin 500 orta hasarlı binadan 700’ünün tadilattan geçtiğini, geri kalan 800 binanın ise akıbetinin belediyelerden gelecek yazılarla belli olacağını belirtti Ulusal basında yer alan 200’den fazla binanın çürük olduğu haberlerini abartılı bulduğunu söyleyen Müdür Ulukaya, Yalova’da çözülemeyecek mesele olmadığını belirtti.

Yalova’da 15 bin binalık yapı stokunun olduğunu söyleyen Müdür Ulukaya, bunlar arasından 1999 Marmara depremi sonrası ağır hasarlıların yıkıldığını az hasarlıların ise gerekli onarımlardan geçtiğini bildirdi. Asıl sıkıntının orta hasarlılarda olduğunu belirten Müdür Ulukaya, Yalova’da depremden sonra bin 500 orta hasarlı bina tespit edildiğini ve bunlardan 700’ünün tadilattan geçtiğini söyledi.

Müdür Ulukaya, geri kalan 800 orta hasarlı binanın akıbetini belirlemek için 15 belediye ile yazışma yaptıklarını belirtti.

Afet riski altındaki alanlarda dönüşüm yasası kapsamında gerekli çalışmaları başlattıklarını söyleyen Müdür Ulukaya, “Bütün binaları incelemeleri için belediyelere resmi yazı gönderdik. Orta hasarlı olup, onarımı yapılmayan binalardan başlamak suretiyle neticelerini bize göndermelerini söyledik. Riskli binaların tespitini belediyeler, Çevre Şehircilik Müdürlüğü veya lisanslı analiz firmaları üstlenecek. Sonraki süreçte risk analiz firmaları devreye girecek ve vatandaşlar bu firmalarda bina hasarlarını tespit ettirebilecek. Şu an Yalova’da analiz firması yok. Bununla ilgili yönetmelik çıkmak üzere” dedi.

Yalova’da depremden ders alındığını söyleyen Müdür Ulukaya, “Yalova depremden ders almış. Depremden sonra bugüne kadar 7 bin kişi onarım kredisi çekmiş. Geriye kalan 800 bina, bu da ortalama 7 bin konut demek. Bunların durumu yapılacak çalışmalarla ortaya çıkacak. Yalova küçük bir yer. Çözülemeyecek hiçbir mesele yok” diye konuştu .
Kaynak: İHA