Ramazan Çadırları Geleneksel İftar Eğlencelerine Duyulan Özlemi Gideriyor

Ramazan ayının manevi atmosferini, geleneksel küçük eğlencelerle bütünleştirerek geçirmeyi özleyen vatandaşlar, belediyeler tarafından yurdun dört bir köşesinde kurulan iftar çadırlarına yöneliyor.

Eski Ramazan günleri geleneğini sürdürmekte kararlı olan belediyeler, iftar çadırlarında düzenledikleri etkinliklerle mübarek aya renk katıyor. Çocukların da büyük ilgi duyduğu iftar çadırlarında 7’den 70’e herkes kendisi için bir şey buluyor. Başta İstanbul olmak üzere yerel yönetimlerin büyük önem verdiği iftar çadırları, Samsun’da da kuruldu. İlkadım Belediyesi’nin bin kişiye iftar vermek için Sevgi Cafe’nin arkasında kurduğu 2 bin metrekarelik yarı kapalı iftar çadırı, Ramazan’ın manevi iklimi yanında geleneksel bir takım etkinliklere duyulan özlemi gidermek isteyenlerle dolup taşıyor. İftara bir saat kala çadıra gelmeye başlayan Karadenizli vatandaşlar, masalarda birbirleriyle tanışarak kalıcı dostlukların temelini atıyor.

İlkadım Belediyesi geleneksel iftar yemeği dağıtımına farklı bir boyut getirdi. Görevli servis elemanları, vatandaşların yemek kuyruklarına girmemesi için iftar yemeklerini kendileri dağıtıyor. Her gün farklı zengin menünün bulunduğu yemeklerden ise Samsunlular oldukça memnun. Akşam namazından sonra ise Kur'an-ı Kerim tilavetleri ile başlayan çadırdaki manevi iklimi, yapılan İslami sohbetler süslüyor. Tasavvuf şiirleri ve ilahileri de etkinleri izleyenleri büyülüyor. Her yaş grubuna hitap eden etkinliklerde çocuklar da unutulmuyor. Temmuz ayı başında meydana gelen selin izleri bazı yerlerde sürse de felaketi unutmaya çalışan sel mağduru çocuklar iftar çadırlarındaki eğlencenin tadını çıkarıyor. Çocuklara yönelik Hacivat-Karagöz gölge oyunu, kukla tiyatrosu, dünya klasiklerinden seçme oyunlar, halk dans ve semazen gösterileri düzenleniyor. Büyük beğeni toplayan etkinliklere ilgi ise her geçen gün artıyor. İftar çadırlarına olan talebi Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Ramazan’ı manevi ruhunu yansıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Başkan Demirtaş, “Amacımız ihtiyaç sahiplerine yemek vermek değil. Burada insanların Ramazan’ı birlik, dayanışma ve kardeşlik içinde geçirmelerini, kaynaşmalarını ve eski Ramazan günlerini hoş seda ile yaşatmak istiyoruz. Manevi duyguların en yükseğe çıktığı Ramazan’da halkımızla birlikte oruç açmak çok güzel. Çadırımızda fakir zengin ayrımı yapmıyoruz. Gelen herkes, bu kaptan yemek yiyecek. Mahallelerde de mobil çadırımız var. Her akşam başka bir mahallede kuruyor, mahalle halkı ile oruç açıyoruz. Bu sayede rahmet ayı Ramazan’ı dolu dolu yaşamış oluyoruz. Bunu geleneksel hale getireceğiz.“ bilgisini verdi. Eşi ve çocuklarıyla birlikte çadıra gelen ev hanımı Esra Parlak ise “Ramazan’ın gelenekselleşmiş, kültürümüzün parçası olmuş özellikleri var. Örneğin Hacivat-Karagöz atışması, artık televizyonlarda, radyolarda ve tiyatrolarda yok. Toplu iftarlardaki muhabbet ve kaynaşma yok. İnsanlar kendilerini evlerine kapatmışlar, teknolojinin esiri olmuşlar. Dolaysıyla Ramazan’ı geleneksel yönleriyle geçirmeyi çok istiyordum. Uzun yıllardır böylesine bir etkinlik bekliyordum. Burada çocukluğuma geri dönüp eski günleri yeniden yaşıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.“ ifadelerini kullandı .