TUSKON Başkan Yardımcısı Fincan Açıklaması

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Kasım Fincan, yurt dışında ilk büyük fuar organizasyonunu Angola'da yaptıklarını belirterek, ''Yıllık 25 milyar dolarlık ithalat yapan ülkenin Uluslararası Luanda Genel Ticaret Fuarı'na 95 şirketle çıkarma yaptık'' dedi.

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı da olan Fincan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın bir çok ülkesine ticaret köprüleri kuran TUSKON'un rotayı yıllık 70 milyar dolarlık petrol geliri olan Angola'ya çevirdiğini belirtti.

TUSKON olarak yurt dışındaki ilk büyük fuar organizasyonunu Angola'da gerçekleştirdiklerini ifade eden Fincan, burada çok güzel işler çıkardıklarını bildirdi.

Fincan, fuara 175 iş adamıyla katıldıklarını belirtirken, ''Yıllık 25 milyar dolarlık ithalat yapan ülkenin Uluslararası Luanda Genel Ticaret Fuarı'na 95 şirketle çıkarma yaptık'' dedi.

Fuara katılan firmalar arasında inşaat, gıda, tüketim malları, mobilya, tekstil, aydınlatma, mutfak malzemeleri gibi çok farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin yer aldığını anlatan Fincan, her yıl düzenlenen ve 105 standın kurulduğu karma fuara ağırlıklı olarak Almanya, Portekiz, Brezilya, Kore ve Çinli şirketlerin katıldığını açıkladı.

Kasım Fincan, Türkiye'nin bu ülkeye ihracatını 5 yıl içerisinde beşe katlayarak 1 milyar dolara çıkartabileceğini kaydetti.

TUSKON olarak potansiyelin ve boşluğun olduğu ülkelere gittiklerini vurgulayan Fincan, Angola'nın bütçe fazlası verdiğine dikkati çekti. Fincan, şu bilgileri verdi:

''Milli gelirlerinin yüzde 85'ini petrol oluşturuyor. Toplam ihracatlarının ise yüzde 97,5 petrol. Milli gelirinin yüzde 5'i de elmas. Fırsatlarla zorluklar bir arada olan bir ülke. 18 milyon nüfusu var. Hükümet sosyal projelere ağırlık veriyor. Bütçesinin üçte birini sosyal harcamalara yapıyor. Su ve elektrik problemleri var. Altyapı yatırımlarına ve enerji projelerine yatırımlar yapıyorlar. Bu tür yerlerde göremediğiniz fırsatlar var.''

Angola'nın dünyada petrol ihracatında 14. büyük ülke, ispat edilmiş petrol rezervleri açısından ise 18. büyük ülkesi olduğuna işaret eden Fincan, ''Afrika'nın ikinci büyük ülkesi olan Angola'nın petrol geliri 70 milyar doları bulurken, doğal gaza yönelik de 9 milyar dolarlık gelir hedefleri var'' bilgilerini aktardı.

Fuar organizasyonlarının Mozambik ve Gana ile devam edeceğini açıklayan Kasım Fincan, fuarların imaj oluşturma, iş görüşmelerinde önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Zeynep Yücetaş / Sevil Çelik

Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Kaynak: AA